Centenarul Bătăliei de la Podul Jiului, marcat de autorităţile gorjene

482

Vineri, 14 octombrie 2016, autorităţile gorjene au adus un omagiu celor care şi-au înscris numele în paginile de aur ale istoriei, eroilor Bătăliei de la Podul Jiului. S-au împlinit 100 de ani de la acel moment istoric. Cu această ocazie, a fost organizată o manifestare evocatoare dedicată Luptelor de la Podul Jiului.

În urmă cu fix 100 de ani, în plin război, trupele române, animate de rezistenţa opusă de populaţia oraşului Târgu-Jiu, au respins o puternică ofensivă germană, la Podul de peste Jiu. Istoricii centenar podul jiului (1)consemnează rezistenţa opusă, timp de câteva ore, în faţa inamicului, de populaţia oraşului Târgu Jiu: civili, cercetaşi, sergenţi de stradă şi câţiva activi. După unele relatări, s-a trecut la mobilizarea unui număr mic de civili, care au primit armament, şi împreună cu efectivul redus al companiei de miliţie de la Târgu-Jiu, s-au îndreptat spre podul de peste Jiu, unde au ţinut piept inamicului.
Pentru a omagia actul de vitejie al eroilor Bătăliei de la Podul Jiului, autorităţile gorjene au organizat centenar podul jiului (3)vineri, 14 octombrie 2016, o manifestare evocatoare, care s-a desfăşurat chiar la celebrul pod de peste Jiu. Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României, continuând cu o prezentare a semnificaţiei evenimentului, susţinută de Iani Gârbaciu. Au fost depuse coroane de flori, după care a urmat defilarea Gărzii de Onoare, în acompaniamentul Fanfarei Armonia Târgu-Jiu.
Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului Judeţului Gorj, Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi Primăria Târgu-Jiu, Garnizoana Târgu-Jiu, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Gorj, Inspectoratul de centenar podul jiului (4)Jandarmi Judeţean „Tudor Vladimirescu”, Inspectoratul Pentru Situaţii de Urgenţă „Lt.col. Dumitru Petrescu”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Asociaţia Veteranilor de Război Gorj, Asociaţia „Cultul Eroilor”, Asociaţia cadrelor militare în rezervă şi refacere, Şcoala Populară de Artă Târgu-Jiu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here