Cele mai toxice produse utilizate zilnic

642

servetele umedeÎn fiecare zi folosim tot felul de produse extrem de periculoase pentru sănătatea noastră şi a celor din jur. Fie că miros frumos, fie că ni se par că sunt mai bune decât cele obişnuite, că au un efect pe o perioadă mai mare în lupta cu praful sau cu mirosurile neplăcute, aceste produse pot fi foarte nocive pentru sănătate fără să ne dăm seama.

Iată ce se spune despre produsele toxice folosite aproape zilnic de către noi.

Produsele toxice din casa noastră

Dacă ar fi să facem o listă cu produsele toxice, aceasta ar fi interminabilă, dar sunt destule şi produsele cu grad foarte mare de toxicitate. Deşi acestea sunt eficiente şi utile în procesul de curăţenie, la înlăturarea prafului, aceste produse duc în timp la apariţia unor probleme respiratorii grave şi nu numai.

Pe lista produselor extrem de periculoase se află şerveţelele umede, care sunt foarte des utilizate, sunt chiar la modă. Le folosim la ştergerea prafului, ochelarilor, ecranelor de calculator, etc. Dar nu ne gândim niciodată când folosim aceste produse şi la partea negativă, pe care o neglijăm cu desăvârşire. Şerveţelele umede au în compoziţie plastic şi hârtie şi sunt poluante. Se spune că şerveţelele umede sunt mai nocive decât detergenţii lichizi. De altfel este şi mai costisitor folosind şerveţele umede în fiecare zi decât utilizarea detergenţilor şi a mopului.

Folosite în cosmetică pentru a îndepărta machiajul, nu facem altceva decât să reducem elasticitatea şi fermitatea pielii.

De când piaţa a devenit suprasaturată cu tigăi din teflon, şi de ce să nu recunoaştem că sunt şi foarte utile, majoritatea au optat pentru acestea, deşi conţin substanţe chimice care pun în pericol organismul. S-a demonstrat ştiinţific că prin încălzirea unei tigăi de teflon, care are în compoziţie politetrafluoroetilena, se elimină gaze toxice. Gazele emise de tigăile din teflon pot duce la probleme de fertilitate şi chiar cancer, conform medicilor specialişti. Odorizantele de cameră împrospătează aerul din cameră, elimină mirosurile neplăcute, aşa cum reiese din reclame, dar duc şi la probleme respiratorii grave. Deşi pe unele scrie că sunt naturale, chiar şi acestea conţin substanţe toxice precum ftalaţi, care sunt răspunzători de apariţia astmului sau a dereglărilor hormonale. Optaţi pentru produse naturale în schimbul celor din comerţ, pentru a înlătura aceşti factori poluanţi şi foarte nocivi.

Şi produsele folosite în bucătărie, pentru ştergerea mobilei de bucătărie conţin substanţe chimice care atacă pielea. Aceste produse de curăţat afectează şi ele căile respiratorii datorită mirosului prea puternic. Aici e puţin mai complicat, dacă ar trebui să le înlocuim cu produse naturale, deoarece ar fi mai dificil pentru îndepărtarea grăsimii. Dar trebuie să ne gândim la sănătatea noastră în primul rând, şi deci găsirea unui produs natural în detrimentul produselor de curăţat toxice nu este tocmai imposibilă.

Toate aceste produse prezentate mai sus sunt doar câteva din lista produselor toxice pe care ar fi bine să nu le mai achiziţionăm şi să ne ferim cât putem de ele, precum şi de altele aflate în acea listă cum ar fi sticlele din plastic, erbicidele, insecticidele, îngrăşămintele chimice şi multe alte produse care ne pun viaţa în pericol.

Cristina RĂSCOL

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here