Cele mai multe locuri de muncă vacante, în sănătate şi administraţie public

366
locuri-munca-Rata locurilor de muncă vacante a fost în ultimele trei luni din 2009 de 0,50%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent şi cu 1,03 puncte comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, cea mai mare cerere înregistrându-se în sănătate şi asistenţă socială şi administraţie publică.

Ca efect al crizei economice, rata locurilor de muncă vacante din România a continuat tendinţa de scădere începută în ultimul trimestru al anului 2008, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cea mai mare cerere de forţă de muncă s-a înregistrat în activităţile de sănătate şi asistenţă socială (1,48%), administraţie publică (1,09%) şi în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (0,95%). Cea mai mică valoare a ratei locurilor de muncă vacante s-a regăsit în industria extractivă (0,05%), hoteluri şi restaurante (0,06%), respectiv în activităţile de tranzacţii imobiliare (0,11%). Ocupaţiile cele mai căutate de angajatori au fost cele de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice – grupa majoră 2 (0,69%) şi de lucrători operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi – grupa majoră 5 (0,59%). Cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul membrilor corpului legislativ al executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducătorilor şi funcţionarilor superiori din unităţile economico-sociale şi politice – grupa majoră 1 (0,32%) şi cea de meştesugari şi lucrători calificaţi în meserii de tip artizanal, de reglare şi întreţinere a maşinilor şi instalaţiilor – grupa majoră 7 (0,36%). În profil teritorial, regiunea cu cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante a fost Nord-Est (0,97%), urmată de regiunea Vest (0,60%). În regiunea Sud-Est (0,21%), respectiv Nord-Vest (0,32%) s-au înregistrat cele mai scăzute valori ale acestui indicator.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here