Cele mai infestate obiecte pe care le folosim aproape zilnic

518
la birouEste adevărat că avem anticorpii noştri cu care luptăm împotriva unora dintre ei, însă ce facem cu cei cărora corpul nostru nu le face faţă aşa cum este şi gripa porcină? Trebuie să fim mai atenţi şi mai precauţi şi să încercăm să ne păstrăm mâinile cât mai departe de faţă, deşi ştiu cât de greu este, din proprie experienţă.

Să analizăm un pic o simplă „spălare pe mâini”. Sunt la baie şi tocmai m-am spălat, evident cu apă şi săpun: mă şterg frumos cu un şerveţel de unică folosinţă şi plec. Până la birou, dezinfectarea a fost inutilă: până să ajung la locaţie deja microbii şi-au închiriat spaţii pe mâinile mele: am pus mâna pe clanţa de la baie pentru a mă întoarce, mi-a sunat telefonul în buzunar şi am răspuns, iar când ajung la birou pun mâna pe tastatură şi pe mouse, unele dintre cele mai infectate obiecte de la birou. Mai îţi vine să pui acum mâna să mănânci un măr? Hmm! Suntem toate atente la igiena mâinilor, dar de fapt ignorăm câteva lucruri evidente pe care le testăm zilnic. Sunt obiecte intuitive pe care trebuie să le folosim cu precauţie înainte de masă, dar în faţa cărora închidem ochii.
Ştiai că pe mâinile femeilor se găsesc mai multe bacterii decât pe cele ale bărbaţilor? O universitate din Colorado a evidenţiat, printr-o cercetare amănunţită, faptul că palmele femeilor sunt ca un magnet pentru bacterii. Explicaţia ar consta în diferenţa de ph dintre cele două sexe!
Mouse-ul şi tastatura – de 400 de ori mai multe bacterii decât o toaletă
După ce am răsfoit câteva studii referitoare la nivelul bacteriilor şi al microbilor în general de pe obiectele din birou (tastatura şi mouse-ul ocupând un loc fruntaş, evident, cu ele lucrând cel mai mult) am tras o singură concluzie, pe care şi cercetătorii au evocat-o în mai multe rânduri: „vasul tău de toaletă este mai curat decât aceste obiecte”, asta ca să îţi faci o idee despre ce se ascunde printre butoanele tastaturii şi click-urile mouse-ului. Nu sună deloc bine, mai ales că majoritatea femeilor mănâncă tot felul de produse neambalate, pe care pun direct mâna, asta în timp ce folosesc computerul. Cred că au un gust foarte bun bacteriile pe care le ingerează direct de pe mână!
Un studiu recent, realizat la Universitatea din Arizona a descoperit faptul că un birou de mărime medie ascunde de 100 de ori mai multe bacterii decât o bucătărie şi de 400 de ori mai multe bacterii decât o toaletă. Incredibil, nu-i aşa? Majoritatea acestora se găsesc pe tastatură şi mouse, obiecte care, de altfel, sunt foarte greu de dezinfectat, simpla ştergere a butoanelor şi tastaturii cu spirt nefiind suficientă.
Telefonul – mai rău decât tastatura, care e mai infectată decât vasul de toaletă!
Telefonul, oricât de frumos, nou, performant, drăguţ, inteligent şi s-ar părea, cam are probleme cu igiena. Şi nu din vina lui! Dar este inevitabil să nu fie aşa! Pentru că pe acesta îl folosim peste tot, oriunde ne-am afla: baie, maşină, restaurant, mijloace de transport în comun, acasă, locuri de unde se umple de microbi! Şi de cate ori „spălăm” noi telefoanele, sau le dezinfectăm? O dată pe an? Poate nici atunci?
„Când zeci de mii de microbi stau pe fiecare centimetru al telefonului, acesta are mai multe bacterii decât capacul de la WC sau decât mânerul unei uşi”, susţin specialişti în microbiologie de la Manchester Metropolitan University.
În acest context, cred că este tare bun chips-ul pe care tocmai îl mănânci în timp ce vorbeşti la telefon, şi schimbi telefonul dintr-o mână într-alta! Este o „Salată” care sper să îţi facă plăcere: microbii de la toaletă, bacterii crescute şi dezvoltate cu mare grijă pe tastatură, mouse-ul plin de bacteriile celorlalţi! Cum nu înţelegi? Din autobuz, din metrou, etc! Aaaa, te-ai spălat pe mâini înainte? Atunci de bacteriile colegilor, căci clanţele pe care pui mâna pentru a intra în birou sunt la fel de împânzite de bacterii.
În general clanţele sunt pline de microbi, însă cele de la baie mai cu seamă, iar ale românilor sunt un adevărat focar de infecţie. De ce? pentru că un ultim studiu a demonstrat şi evidenţiat faptul că doar 50% dintre români se spală pe mâini după ce folosesc toaleta, ceea ce înseamnă că restul de 50% îşi lasă bacteriile acumulate pe mâini în urma folosirii toaletei direct pe clanţă şi pe alte obiecte pe care le mai ating.
Portofelul, banii şi genţile – import de bacterii
Şi portofelul este unul dintre cele mai infestate de microbi şi bacterii obiecte cu care ai de-a face zilnic, mai ales că acolo locuiesc cât mai mulţi bani, care sunt una dintre cele mai mari surse de boli. Nici genţile nu fac excepţie mai ales că după ce punem mâna pe tot felul de obiecte care sunt pline de viruşi şi bacterii, punem liniştite mâna pe mânerele genţii pentru a o transporta., iar bacteriile nu ezită să „cucerească” şi acel teritoriu.
Atenţie la săpun!
Şi săpunul poate fi o sursă de infecţie extrem de mare, dacă este ţinut în condiţii improprii. În general, un săpun solid poate acumula în timp o mulţime de impurităţi şi de bacterii, de aceea recomandarea este să se ţină în săpunieră, ferit de astfel de agenţi nocivi.
Măsuri:
-nu uita gelul antibacterian să îl iei după tine peste tot şi să îl foloseşti ori de câte ori duci mâna la gură
-nici şerveţelele umede dezinfectante nu sunt de lepădat
-spălatul pe mâini înainte de a mânca orice aliment care intră în contact direct cu mâna este mai mult decât obligatoriu; este un lucru firesc şi de bun simţ care te protejează împotriva celor mai aprige boli.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here