Cele mai importante analize pe care e bine să le faci

568
analizeSe ştie că vizita obligatorie la medic ar trebui să constituie o prioritate, în special pentru noi femeile. Dar cum noi toate avem câte o problemă de rezolvat mereu, ajungem să ne dăm seama că nu avem suficient timp, destui bani ori că lenea care ne covârşeşte ne împiedică.

Însă acest lucru ar trebui să constituie o prioritate, dat fiind că este vorba de sănătatea noastră. Iată care sunt analizele obligatorii pe care oricine ar trebui să le repete anual.

Sânii la control
Indiferent dacă te supară sau nu, sânii trebuie examinaţi periodic. Chiar dacă te numeri printre femeile care ştiu să îşi examineze bustul permanent, asta nu este o scuză. Neregulile pot exista şi pot sta ascunse mult timp. Prin urmare, mamografia joacă un rol extrem de important, mai ales dacă ai trecut de vârsta de 35 de ani. Chiar şi o ecografie mamară poate scoate la iveală multe probleme ascunse.
Testul Papanicolau
Ştim că vizita la ginecolog nu este o plăcere, dar ea reprezintă o necesitate. Oricât de neplăcută e consultaţia, examenul pelvian şi testul Papanicolau nu trebuie evitate, indiferent de vârstă şi mai ales dacă ai o viaţă sexuală activă. Cele câteva minute de disconfort te pot ajuta mai mult decât îţi imaginezi. Şi hai să fim serioase, o dată pe an nu este totuşi atât de mult. Nu uita că astfel poţi preveni apariţia cancerului sau poţi depista diverse afecţiuni cu transmitere sexuală.
Dereglările de metabolism
Poţi avea probleme cu glanda tiroidă! Nici foarte slabă nu e bine să fii, dar grasă nici atât. Problemele cauzate de alimentaţia neregulată pot cauza boli severe şi, în special, dereglări de metabolism. Ţine legătura cu un nutriţionist, un specialist endocrinolog şi respectă un regim echilibrat. Orice scăderea sau creştere bruscă în greutate este semn de boală.
Cum stai cu tensiunea?
Dacă îţi zvâcneşte sângele în tâmple, poate fi vorba despre o presiune crescută a sângelui. Orice dereglare a tensiunii arteriale duce la afecţiuni extrem de greu de tratat. De la 40 de ani încolo, creşterea tensiunii sanguine este absolut normală. Dacă te prezinţi din timp la medic, se poate rezolva totul cu ajutorul unei diete echilibrate, cu mişcare, dar şi cu tratament. De ce să amâni vizita la doctor când presiunea sanguină în limite normale este, de fapt, secretul vieţii îndelungate?
Imunizează-te
Deşi eşti complet sănătoasă, ţine cont de faptul că şi o banală gripă poate avea complicaţii fatale în zilele noastre. Cere-i medicului să îţi facă toate vaccinurile necesare, ca să preîntâmpini orice neplăcere. Şi cu ocazia asta, nu uita să treci şi pe la stomatolog.
Cu digestia stai bine?
Constipaţia se pare că este una dintre cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la femei. Iar consecinţele acesteia sunt şi mai grave! De la hemoroizi, fisuri anale, până la sângerări rectale şi chiar cancer de colon, nu este decât un pas. Noi credem că acestea sunt motive suficient de serioase pentru a face un consult amănunţit. Colonoscopia este analiza cea mai indicată în asemenea situaţii. Este o investigaţie care permite medicului să analizeze interiorul tubului digestiv, cu ajutorul unui furtun subţire, prevăzut cu o cameră care ia imagini. Cele mai tinere dintre doamne şi domnişoare pot efectua, preventiv, testele de depistare a hemoragiilor oculte sau examinarea cu bariu.
Zahărul în sânge… pericol de diabet
Deşi nu este vorba neapărat de zaharul consumat din alimente, nivelul acestuia crescut în sânge poate conduce la complicaţii grave. În multe cazuri, chiar şi stresul prelungit poate fi cauza. Pancreasul suprasolicitat dă semne de oboseală, nu mai vrea să secrete insulina cum trebuie şi de aici apar o mulţime de probleme. Cea mai mare dintre ele, dar şi cea mai gravă, este diabetul zaharat, o boală pe care o dobândeşti pe viaţă. Verifică-ţi glicemia măcar o dată pe an, asta ca să nu suferi tot restul zilelor.
Vizita la oftalmolog!
Chiar dacă nu ai nici un simptom care să îţi dea de înţeles că suferi de vreo afecţiune anume, o vizită la oftalmolog nu îţi strică. Şi asta pentru că poţi preveni anumite afecţiuni grave precum glaucomul, cataracta, care, netratate, pot duce la orbire.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here