Cei mai periculoşi aditivi alimentari

460

chipsuriÎn zilele noastre în industria alimentară se folosesc numeroşi aditivi pentru acoperirea necesarul de produse alimentare destinate consumului, însă aceştia sunt nocivi, mai mult sau mai puţin, sănătăţii. Ideea este să cunoşti efectele negative pentru a renunţa, atât cât se poate, la consumul anumitor aditivi alimentari.

Este foarte important de relatat că testele care demonstrează gradul de toxicitate al aditivilor alimentari au fost şi sunt realizate pe animale, deci s-ar putea spune că nu se cunosc cu exactitate efectele reale pentru sănătatea umană. Iată care sunt consideraţi cei mai nocivi aditivi alimentari.

Nitrit de sodiu

Primul pe listă, nitritul de sodiu se foloseşte pentru a conserva, a da culoare, gust şi aromă preparatelor din carne. Îl găsim în slănină, şuncă, hot dog, peşte afumat şi carne din conservă. Conservantul stopează dezvoltarea bacteriilor, dar studiile l-au făcut răspunzător de apariţia unor tipuri de cancer. Nitritul de sodiu, la temperaturi mari, devine foarte dăunător.

BHA şi BHT

Hidroxianizolul butilat (BHA) şi hidrotoluen butilat (BHT) se utilizează la conservarea anumitor elemente, prevenind procesul de oxidare. Acţiunea acestora are un rol important în păstrarea grăsimilor şi uleiurilor, cerealelor, se foloseşte la guma de mestecat şi la chipsuri. BHA şi BHT rămâne în organism, este eliminat greu şi are ca primă cauză anumite afecţiuni ale ficatului şi pancreasului.

Galat de propil

Este identificat sub formă de E 310, şi este un antioxidant folosit la produsele grase (margarină, la frişcă artificială, creme şi numeroase produse dulci), şi face să nu se producă râncezirea. Şi produsele cosmetice îl conţin. Este admis atâta timp cât doza zilnică nu depăşeşte 1,4 mg/kg corp. Efectele nocive apar la nivelul intestinului gros, datorită acestui aditiv, fierul este mai greu absorbit şi produce numeroase afecţiuni ale sângelui.

Glutamat monosodic

Aditivul E 621 sau glutamatul monosodic este un potenţiator de aromă, care dă un gust bun supelor, sosurilor, chips-urilor. Acest aditiv produce dureri de cap şi greaţă, atacă celulele nervoase şi dă curs unor dereglări metabolice grave.

Acesulfam-K

Reprezintă un îndulcitor artificial relativ nou care se adaugă băuturilor răcoritoare dietetice. Îl putem găsi în prăjituri, gumă de mestecat, deserturi şi gelatină. Acesulfam-K este mult mai dulce decât zahărul, e sărac în calorii, dar studii actuale au arătat că declanşează cancerul. Este frecvent utilizat în produse dietetice, pentru curele de slăbire.

Olestra

Olestra este o grăsime sintetică care stopează absorbţia de grăsimi la nivelul tubului digestiv. Astfel se produc tulburări intestinale grave, crampe şi balonare. Olestra produce probleme serioase de vedere şi de asemenea cancer pulmonar şi de prostată.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here