Ceea ce nu fac autorităţile, merge strună! – Festivalul Folcloric al Cântecului şi Portului Popular din Peştişani, Gorj – Ediţia a II-a

596

Picture 001Asociaţia „Fiii Satului Frânceşti din Gorj” are ceva vechime, dar şi multe fapte de ispravă cu care se poate mândri. Ne propunem ca, atunci când va fi posibil, să prezentăm un amplu interviu cu preşedintele acesteia, Dr. Ing. Emil Huidu.

Recunoaştem că n-am participat la prima ediţie, dar ce-a de-a doua, desfăşurată vineri, a fost o superbă reuşită. Chiar dacă atât preşedintele n-a fost de faţă şi nici vicepreşedintele, prof. univ. dr. Moise Bojincă, Decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Litere a Universităţii „C. Brâncuşi” Târgu Jiu, reţinut de nişte examene la sediul facultăţii.

Fapte de suflet, fără contribuţia primăriei!

Picture 032Ne-am luat cu vorba şi am uitat să amintim că tot Asociaţia, prin eforturile preşedintelui dar şi ale colectivului de membri fondatori, au izbutit să publice o monografie a comunei Peştişani, să refacă, modernizeze şi repicteze Biserica de lemn „Sfântul Gheorghe – 1823” din satul Frânceşti, să tipărească şi lanseze o monografie semnată de prof. univ. dr. Ion Mocioi despre Poetul-Erou Ion Gheorghe Angliţoiu, din Hobiţa. Sunt doar câteva performanţe ale unei colectivităţi – o asociaţie care reprezintă comunitatea mai bine decât autorităţile locale – Primăria Peştişani, strălucitoare prin absenţa sa şi de această dată. Nu-i vorbă că, dacă lipsa de apetenţă pentru cultură a primarului comunei Peştişani, Florin Pavel, este arhicunoscută, nici preotul satului Frânceşti n-a fost zărit pe acolo pe unde, după zicala contrazisă, „dacă nu curge, tot pică!” O slujbă, un Te Deum, acolo, n-ar fi stricat. Numai că aceia care nu au vreun câştig material merg doar acolo unde vor. Picture 034Respectul faţă de cele sfinte şi faţă de cultură par a fi în mare suferinţă.

Cântec, joc şi voie bună!

Se apropia ora 11, iar câţiva stropi de ploaie, trecători, au dat o alarmă falsă. N-au durat mult şi a ieşit un soare ce anunţa o zi minunată. Cu vasta-i experienţă culturală, scriitoricească şi editorială, profesorul univ. dr. Ion Mocioi s-a dovedit şi un moderator de clasă al Festivalului Folcloric al Cântecului şi Portului Popular din Peştişani. Un străvechi şi valoros costum popular a prezentat Doamna Stoichin, cea mai vârstnică participantă, dimpreună cu cei trei nepoţi ai domniei sale, al căror nume l-aţinut secret şi pentru prezentatorul Ion Mocioi. La bărbaţi, a încântat costumul venerabilului Lojii Masonice din Hobiţa, nea Tănasie Lolescu, cu pălărie de paie şi cocardă tricoloră la piept, în dreptul inimii. Fără a povesti, într-o ordine anume, cele întâmplate în spectacolul din Zăvoiul Frânceştilor, mai exact pe micul deal din apropierea Bisericii de lemn monument istoric, cu hramul Sfântul Gheorghe, ce datează din anul 1823, ţin aproape de incredibil. Câte forţe spirituale, ale cântecului şi portului popular dintr-una din marile comune ale judeţului Gorj – Peştişani, se pot strânge dacă există voinţă. Autorul unor culegeri de folclor şi poezie laică, proprie sau a altor autori locali, scriitorul Ion Mocioi a mulţumit participanţilor pentru că au creat un concurs ce va scoate la iveală, în anii viitori, tot mai multe talente locale. Totul a curs firesc, în cântec şi voie bună transmise de interpreţii mici şi mari – de la grădiniţa din Frânceşti, până la Colegiul Industrial Peştişani, ori invitaţii din comunele Bâlta şi Runcu, prin Ansamblul folcloric „Maria Apostol”.

Pe poieniţa din jurul scenei, existau la vânzare produse ale artizanilor locali, dar şi mese întinse cu ouă roşii, cozonac şi pască, sucuri şi apă minerală din belşug pentru artişti, dar şi pentru spectatorii părinţi şi bunici. Toate la discreţie şi oferite de organizatori ca ofrandă pentru talentele ce trecuseră pe scenă şi primiseră, tot gratis, aplauzele binemeritate.

I-am observat şi pe câţiva consilieri locali, precum Ion Susanu, Constantin Fuiorea ori Jean Brâncuşi. Cu toţii, probabil, ca şi localnicul Sorin Tivig îşi aduseseră obolul la bunul mers al festivalului şi la bunătăţile de pe mese.

Diplome şi Premii

Spre finalul festivalului, Preşedintele Juriului, Grigore Popescu, de loc din Frânceşti şi mai celebru pentru manageriatul fără cusur al echipei de handbal Energia Târgu Jiu, a oferit participanţilor premii speciale, diplome de excelenţă ori pur şi simplu diplome de participare. Cu riscul de a părea prozaici şi, oarecum, plictisitori vom enumera, în ordinea intrării în concurs, lista tuturor participanţilor spre a nu nedreptăţi pe nimeni. Între poeziile recitate de mogâldeţele Alexandra Huidu şi cea a lui Gabriel Lupulescu, am ascultat cântecul „Sunt o fată frumuşică”, interpretat de Lavinia Popescu. Micuţa Raluca Cristina Buliga a cânta „Are mama o fetiţă”, iar Bolohan Diana, Stoichin Bianca şi Cătălin Popescu poezii. Roxana Croitoru a cântat, dar a obţinut şi Premiul I pentru cel mai minunat costum. Cu delicateţe, ea a spus un „Hristos a Înviat! Şi vă mulţumesc”. Alte două mogâldeţe, Elena Daniela Buliga şi Bianca Vlăduţ, au mai recitat câte o poezie, iar Raluca Florentina Bojincă a şi recitat o poezie, dar a şi susţinut un recital la nai, instrumentul pe care l-a îndrăgit nu de multişor şi care i-a adus un Premiu III.

Foarte micuţa Alina Corbu a învăţat şi ea o poezie, iar Vasilica Popescu şi Adelina Petruţa Popescu câte un cântecel. Primul grup al artiştilor şi-a încheiat apreciata prezenţă prin recitalul duetului Alexandra Huidu şi Raluca Văduva.

Al doilea grup folcloric, chiar a rupt gura „târgului” Peştişani, fiind vorba de aceia care au obţinut Premiul Special al Juriului festivalului, cei de la Liceul Bâlta. În frunte cu instructorul Nicu Bâlteanu, maestra coregrafă Constanţa Pobirci şi directoarea Liliana Andreescu. Reprezentau Ansamblul „Maria Apostol”, regretata mare interpretă a cântecului popular gorjenesc, fostă elevă a Liceului Teoretic Peştişani. Au început cu nişte superbe dansuri, şi apoi cântece interpretate de: Alesia Cojocaru, Ana-Maria Isabela, Roxana Bobirci, Larisa Dogaru, Georgiana Voichiţoiu, Georgiana Lazăr şi Ana Maria Lazăr. Viorela Grofu ne-a încântat la naiul ce i-a adus Premiul II, iar veterana Maria Stoichin şi nepoţii, cei trei, ne-au arătat cum se înţeleg artisticeşte cei de generaţii diferite, dar cu dragoste de cântec. O mare-mică solistă s-a dovedit a fi Cosmina Cojocaru.

Firavă mi s-a părut tocmai participarea fostului liceu din Peştişani, ajuns un Colegiu Industrial, cu Grup şcolar de meserii, prezent doar cu dansuri populare.

Surpriza – Ansamblul Lătăreţu!

Chiar aşa a fost prezentată de către moderatorul Ion Mocioi, drept surpriza festivalului. Polivalentul solist şi viorist, absolvent al conservatorului Constantin Dodo Lătăreţu, a înjghebat un mic ansamblu, cu taraf de lăutari, avându-l ca solist pe domnia sa şi pe Valentina Lătăreţu, talentată interpretă şi soţie a fratelui conducătorului „Ansamblului Lătăreţu”, cum mai este cunoscută formaţia.

Hora Satului şi Duminica Tomii

A doua zi, acelaşi ansamblu a cântat pe platoul din preajma liceului Peştişani, împreună cu solista Nina Predescu, invitându-i pe cei prezenţi la hore şi sârbe gorjeneşti. Aşa că vineri a fost festivalul nepereche, iar sâmbătă o horă a satului ce a ţinut cu mult până după miezul nopţii dinaintea Duminicii Tomei. La care preotul Pantelimon Chiată a sfinţit viile din Peştişani, spre a fi ferite de duhuri necurate şi dăunători. Pentru recolte bogate şi vinuri de calitate!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here