Ceapa, aliment miraculous

716
ceapaVirtuţile sale tonice, terapeutice şi antiinfecţioase, fac din ceapă un aliment foarte cunoscut încă din cele mai vechi timpuri. Se recomandă ca factor de sănătate şi longevitate.
În tratarea răcelii, a gripei şi a bronşitei, ceapa are efecte remarcabile. Degerăturile, problemele respiratorii sau reumatice, căderea părului sau durerile de cap pot fi tratate eficient cu ajutorul sucului proaspăt de ceapă.

O legumă banală, poate prea ieftină şi prea la îndemână ca să o considerăm preţioasă, producătoare de lacrimi şi lăsând în urma ei un miros neplăcut, astfel este percepută ceapa. Nu fugi însă de ea, ci serveşte-o ca pe unul dintre alimentele minune pe care natura ni le pune la dispoziţie în hrana noastră cea de toate zilele. Haideţi să-i dăm Cezarului ce este a Cezarului şi să reabilităm acest aliment la statutul de aliment medicament pe care îl merită. Benefiicile pe care consumul de ceapă le aduc organismului sunt numeroase. Pentru că merită menţionate, reamintite şi neapărat ştiute iată aşadar care sunt acestea:

Este recomandat ca ceapa să fie consumată mai ales în stare proaspătă, coaptă în coajă sau sub formă de supă, devenită celebră în bucătăria tradiţională pariziană. Ceapa are proprietăţi antibacteriene puternice şi de aceea este un remediu excelent pentru tratarea infecţiilor respiratorii. În compoziţia cepei intră albumina, cantităţi minime de grăsime, vitamine din complexul B, C si E şi flavonoide. 100 g de ceapă au un conţinut scăzut de calorii -circa 22 kcal (de aceea poate fi consumată şi în curele de slăbire şi detoxifiere) şi 2 g fibre alimentare, 260 mg potasiu, 26 mg vitamina C, 39 mg calciu, 54 micrograme acid folic, caroten, fosfor, iod.
În niciun caz nu trebuie să uităm că ceapa conţine şi flavonoizi, substanţe cu rol important în reducerea nivelului de colesterol din sânge şi fluidizarea acestuia. 100 g de ceapă mai conţin şi 50 mg de vitamină C, doza zilnică recomandată. La rândul său, vitamina C are rol esenţial în neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor. De asemenea, unele ingrediente active din ceapă contribuie şi la optimizarea irigării creierului cu sânge, contribuind la îmbunătăţirea memoriei de scurtă durată. Ce mai trebuie să ştim despre beneficiile consumului de ceapă? Consumând ceapă în stare proaspătă, reducem considerabil riscul apariţiei infarctului miocardic. Ceapa împiedică dezvoltarea celulelor dăunătoare care se pot dezvolta la nivelul colonului şi contribuie la eliminarea ureei. Un flavonoid puternic conţinut de ceapă este cuercitina, antioxidant cu funcţia de prevenire a afecţiunilor cardiovasculare şi a cancerului la colon. Conform unor cercetări recente, ceapa mai are şi o altă funcţie importantă, aceea de scădere a glicemiei. Oligozaharidele conţinute de ceapă au rol de echilibrare a florei intestinale. Ceapa are un puternic efect detoxifiant şi purifiant, stimulând rinichii în eliminarea toxinelor. Sucul de ceapă este cel care cumulează mai toate proprietăţile legumei: este un diuretic eficient, are proprietăţi antireumatice şi antiinfecţioase, ajutând totodată la oxigenarea sângelui şi la calmarea sistemului nervos. Sucul de ceapă poate fi utilizat cu încredere în cazurile de stres, depresie sau oboseală fizică şi psihică. Deficitul de sulf din organism poate fi prevenit prin consumul de ceapă, ceapa conţinând o cantitate semnificativă de sulf.
În tratarea răcelii, a gripei şi a bronşitei, ceapa are efecte remarcabile. Degerăturile, problemele respiratorii sau reumatice, căderea părului sau durerile de cap pot fi tratate eficient cu ajutorul sucului proaspăt de ceapă. Ceapa poate fi folosită şi ca remediu împotriva insomniilor sau chiar ca remediu împotriva celulitei prin fricţionări ale pielii cu suc de ceapă. Una peste alta, ceapa ajută la normalizarea temperaturii corpului şi de aceea este recomandată după expunerea prelungită la soare.
În general, nu există restricţii în ceea ce priveşte cantitatea de ceapă care poate fi consumată, însă în cazul unor persoane cu stomacul mai sensibil, consumul mare de ceapă poate da naştere unor iritaţii gastrointestinale.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here