Ceaiul de urzică

484

ceai_urzicaMai demult urzica era utilizată în scop medicinal, dar şi la obţinerea unor coloranţi şi chiar la obţinerea săpunului de casă, fabricat în gospodării.

Urzica are o structură destul de complexă. Aceasta conţine minerale (în special fier şi magneziu), polifenoli şi vitamine precum K şi C. De asemenea conţine şi enzime, dar care în urma preparării termice sunt distruse.

Ceaiul şi tinctura de urzică sunt deosebit de apreciate. Pentru uz intern se foloseşte infuzia de urzică preparată din una, două linguriţe de plantă (uscată) la o cană de apă.

Extern se poate folosi o infuzie din 3-4 linguri de urzică la o cană de apă.

Proprietăţile ceaiului de urzică:

– combate anemiile, în special pe cele care apar din cauza lipsei de fier, deoarece îmbunătăţeşte cantitatea de fierului şi vitamina C din organism ;

– are rol de mineralizant general;

– reduce riscul hemoragiilor, contribuţia având-o vitamina K;

– scade nivelul de zahăr din sânge, şi din această cauză este recomandată pentru prevenirea diabetului, dar şi pentru bolnavii de diabet. Împotriva diabetului o eficienţă mare o au curele mai lungi de preparate din urzici (care sunt mult mai bune decât ceaiul în acest caz);

– este un bun diuretic, fiind excelent pentru persoanele al căror organism reţine apa. Ceaiul de urzică este foarte bun şi pentru persoanele supraponderale pentru pierderea kilogramelor în plus, dacă acestea vor consuma câteva săptămâni ceai de urzică.

– previne bolile de inimă şi stopează evoluţia lor, prin conţinutul de antioxidanţi şi datorită faptului că este diuretică.

– este eficient în tratarea gutei deoarece scade nivelul de acid uric;

– este benefică în curele de detoxifiere;

– împiedică evoluţia astmului bronşic, dar cu precizarea ca persoana afectată să nu fie alergică la urzică.

Extern ceaiul de urzică este folosit în combaterea hemoroizilor, a ulcerelor varicoase, dezinfectează şi grăbeşte vindecarea rănilor, cicatrizează arsurile. Dacă există infecţie, o mare eficienţă o are ceaiul de urzică amestecat cu infuzia concentrată de pătlagină.

Dar cea mai mare eficienţă o are în tratarea anemiei, a gutei şi în combaterea obezităţii. Pentru rezultate optime, se recomandă consumul de ceai de urzică pe perioade mai mari de timp.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here