Ce variantă alegem pentru păstrarea alimentelor

495

congelareaA venit toamna şi în acelaşi timp a sosit şi perioada în care recoltăm roadele pământului pentru a avea iarna alimente pentru consum, din belşug. Acum, pieţele sunt înţesate de legume şi fructe fiind şi timpul propice să încercăm să le conservăm.

Trebuie să alegem cea mai bună variantă de păstrare a alimentelor pentru a menţine toate proprietăţile lor nutritive?

Congelarea

Congelarea este cea mai bună metodă de păstrare a legumelor şi fructelor proaspete, datorită efectului bacteriostatic total asupra alimentelor, asta înseamnă că temperaturile scăzute stopează înmulţirea microorganismelor. Astfel sunt conservareamenţinute cel mai bine proprietăţile organoleptice ale produselor, esenţiale pentru sănătatea noastră!

Există câteva sfaturi astfel încât congelarea să fie făcută cât mai bine

– pentru început trebuie să sortăm fructele şi legumele, astfel încât acestea să fie proaspete şi fără stricăciuni (se cunoaşte faptul că un aliment stricat le va ataca şi pe cele din preajma sa);

– pasul următor ar fi ca acestea să fie congelate, dacă este posibil, cât mai repede de la momentul recoltării;

– un alt sfat ar fi, să congelăm alimentele în cantităţi mici pentru a nu decongela toate alimentele atunci când avem nevoie iar restul să recongelăm (este total greşit). Putem să proporţionăm legumele în porţii, atât cât e nevoie pentru o supă, sau o garnitură, sau fructe atât cât e necesar pentru un desert. Deja sună bine, nu?

Conservarea

Este cea mai des întâlnită metodă de păstrare a alimentelor, dar nu întotdeauna este şi cea mai sănătoasă. Sarea şi oţetul care se folosesc din belşug la murături nu sunt permise anumitor persoane precum celor cu probleme cardiovasculare, hipertensive, persoane cu afecţiuni hepato-biliare. Pentru o persoană sănătoasă o porţie de murături, cea în saramură şi nu oţet, nu poate să facă nici un rău. Dar fiţi precauţi însă la conţinutul de sare al acestora!

Multe persoane aleg varianta de a prepara murături şi majoritatea gospodinelor prepară dulceţuri. Dar sunt şi persoane cărora timpul nu le permite şi apelează la gama de produse ce se găsesc pe piaţă. O multitudine din aceste produse sunt din nefericire înţesate de conservanţi periculoşi! Chiar şi la preparatele făcute acasă suntem uneori nevoiţi să folosim “ajutoare” care asigură conservare garantată. Ar trebui să ne gândim mai mult înainte de a încerca aceste conservante şi să folosim tradiţionala sare pentru murături şi zahăr plus suc de lămâie pentru dulceţuri!

Cel mai bine ar fi să consumăm pe timp de iarnă fructe şi legume congelate, preferabil de noi, nu achiziţionate din comerţ. Dacă se poate să ne pregătim singuri murăturile şi dulceţurile şi să nu ne lăsăm duşi în eroare de produsele înşelătoare care se găsesc pe piaţă, pentru o viaţă sănătoasă şi plină de energie!

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here