Ce trebuie să ştim despre pâine

1195

painePâinea este primul element care nu e permis într-o dietă. Dar acest lucru nu este tocmai bun, deoarece în absenţa pâinii organismul este lipsit de o serie de carbohidraţi importanţi. Indiferent de dietă, totul trebuie cântărit cu măsură.

Pâinea îngraşă – NU

NU pâinea îngraşă, ci ceea ce se consumă împreună cu aceasta! În mod cert că o pâine întreagă consumată la o masă, îngraşă, dar câteva felii nu vor avea acelaşi rezultat. Pâinea nu trebuie asociată cu unele alimente, cum ar fi grăsimile, dulciurile, pastele, cartofii, orezul şi carnea. Nu se va face restricţie, de sigur, la un sandvis cu legume şi carne sau pâine cu lactate.

Pâinea e săracă din punct de vedere nutriţional – NU

Valoarea nutriţională a pâinii nu înseamnă doar conţinutul de proteine, glucide şi lipide. Pâinea este bogată în vitamine din grupele B, PP, E (cu rol esenţial în prevenirea îmbătrânirii), minerale precum fosfor, magneziu, potasiu şi oligoelemente indispensabile organismului – fier şi zinc.

Pâinea proaspătă produce balonarea – DA

Pâinea proaspătă se digeră mai greu în comparaţie cu pâine prăjită sau cea din ziua anterioară. Datorită faptului că pâinea caldă are în proporţie mai mare amidon, substanţă care produce balonarea şi fermentaţiile la nivelul colonului.

Pâinea prăjită este săracă în calorii – NU

Prin prăjire se elimină doar apa nu şi conţinutul caloric al pâinii. Dar, prin prăjire, amidonul se digeră mult mai bine.

O felie de pâine pe zi e suficientă – NU

Pentru a beneficia de o parte din necesarul de glucide, e indicat consumul a 200-250 grame de pâine în fiecare zi. Mai mult, poţi mânca orez, cartofi fierţi, paste (dar nu în acelaşi timp cu pâinea).

Feluri de pâine bună pentru siluetă:

Pâinea neagră. Se prepară din făină completă şi este o veritabilă sursă de nutrienţi (vitaminele B1, B2, acid folic, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fibre) şi preîntâmpină balonarea şi constipaţia.

Pâinea de secară. Satură destul de repede şi se recomandă persoanelor care vor să slăbească. Făina de secară este mai bună decât cea de grâu, menţinându-şi mai multe elemente nutritive după măcinare.

Pâinea integrală (graham). Este produsul unor amestecuri de făină semialbă, neagră şi tărâţe, în cantităţi diferite. Are în compoziţie mai multe fibre, vitamine (mai ales B şi E), magneziu, fosfor şi fier (cu aproximativ 50% mai mult decât pâinea albă).

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here