Ce trebuie să ştim despre guma de mestecat

1073
gumaNu e de mirare că în jurul gumei de mestecat au fost create o mulţime de mituri. Guma strică dinţii fragili ai copiilor, se lipeşte de intestine sau rămâne în stomac timp de şapte ani dacă este înghiţită.

Sunt lucruri pe care le auzim des şi care ne fac să ne ţinem copiii departe de gumă. Însă cât din aceste lucruri este adevăr şi cât este mit?

În general, se crede că guma de mestecat nu este deloc bună pentru igiena orală a copiilor. Depinde despre ce fel de gumă vorbim. Foarte mulţi stomatologi cred că mestecatul gumei după masă are un efect pozitiv asupra sănătăţii dinţilor, inclusiv la copii.
Dinţişorii se strică din cauza acizilor produşi de bacterii, acizi care distrug smalţul dinţilor. Pericolul este mai mare imediat după o masă sau o gustare când nivelul acidului din gură creşte considerabil. Mestecatul gumei împiedică acizii să atace. Cum se întâmplă acest lucru? Mestecând încontinuu se produce o cantitate mai mare de salivă, cea mai puternică substanţă naturală anti-carii. Saliva „spală” dinţii, îndepărtând acizii atât de periculoşi. În plus, ea are un PH uşor alcalin, ceea ce neutralizează acizii. Şi asta nu-i tot. Saliva conţine mineralele printre care şi calciul, fluorul şi fosfatul, foarte utile pentru întărirea smalţului.
Pentru a te asigura că dinţişorii copilului tău sunt protejaţi şi nu stricaţi de gumă, alege-le pe cele fără zahăr. Dacă îi oferi o gumă cu zahăr, obţii exact efectul contrar, căci zahărul hrăneşte bacteriile dăunătoare dinţilor. Chiar dacă guma este îndulcită cu altceva, nu înseamnă că este în regulă. Deseori, în locul zahărului se foloseşte aspartam, un îndulcitor artificial ce conţine fenilalanină, aminoacid care poate strica echilibrul hormonal, fiind periculos mai ales pentru copii şi gravide. Caută guma îndulcită cu xilitol; acesta este un îndulcitor natural, extras din fructe, care are acelaşi gust ca zahărul, dar fără efecte secundare. Xilitolul creează in gura copilului un mediu nepropice pentru bacterii, care nu se mai pot lipi de dinţi şi nu se mai pot transforma în placă. Un efect asemănător are şi sorbitolul, un alt tip de îndulcitor artificial.
Mestecatul gumei după masă este un obicei sănătos şi pentru stomac, căci stimulează producerea de acid gastric, iar alimentele sunt digerate mai bine. Din acelaşi motiv, nu lăsa copilul să mestece guma pe stomacul gol. Acidul gastric care nu are ce digera va irita stomacul.
Ce se întâmplă cu guma înghiţită? În nici un caz nu se lipeşte de intestine. Stomacul nu poate digera guma aşa cum digeră mâncarea. Ea va ajunge în intestinal gros, odată cu celelalte reziduuri şi va fi eliminată prin scaun. O bucăţică de gumă înghiţită din când în când nu are cum să facă rău, însă nu trebuie exagerat. O cantitate prea mare provoacă blocaje intestinale, mai ales dacă în stomac întâlneşte alte obiecte străine (un nasture, o monedă).
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here