Ce trebuie să ştim despre congelarea alimentelor

2166
alimente congelateNe-am obişnuit deja cu alimentele congelate pe care le ţinem în congelator, ele făcând parte din viaţa de zi cu zi. Cu toate acestea, sunt unele lucruri pe care nu le ştim. Nu toate alimentele se pretează congelării, deoarece nu întotdeauna păstrează gustul şi textura.

-Alege produse foarte proaspete şi de calitate. Alimentele care au fost contaminate înainte de congelare vor fi la fel de contaminate şi după ce au fost decongelate.
-Ambalează alimentele ermetic.
-Asigură-te că temperatura congelatorului este între minus 10-20oC. Bacteriile, mucegaiul şi microbii îşi pierd efectul la asemenea temperatură.
– Fracţionează-le în bucăţi mici, pentru a le utiliza mai uşor ulterior.
– Pentru lichide (sucuri, pireuri de fructe, supe…) lasă un spaţiu de 1 cm între produs şi capacul recipientului.
-Elimină cât de mult aer posibil înainte de a închide pungile.
-Etichetează alimentele congelate. Nu uita să treci conţinutul produsului şi data limită de consum.
– Alimentele congelate, care au fost dezgheţate şi păstrate la temperatura camerei, îşi modifică textura şi pot deveni periculoase dacă stau mai mult timp, datorită proliferării microbilor.
Cum se congelează alimentele
Congelarea este indispensabilă în prepararea alimentelor de către gospodine, dar nu trebuie să se transforme într-o pasiune. Faceţi o selecţie: gândiţi-vă înainte dacă acel aliment vă va ajuta foarte mult. În general, se congelează carnea, legumele şi fructele sau acele alimente care nu pot fi păstrate în altă parte şi care se folosesc destul de des în bucătărie. Iată câteva recomandări pentru unele alimente:
-Peştele: alege-l foarte proaspăt şi gata curăţat. Trebuie congelat în ziua în care a fost cumpărat. Durata de conservare: 3 luni pentru peştele alb, 1 lună pentru cel gras.
-Carnea: este de preferat s-o tranşaţi în porţii mici, pentru o singură masă. Nu congelaţi păsări decât dacă au fost curăţate, eviscerate şi dezosate. Durata de conservare: 8-10 luni pentru carnea de vită şi de pasăre; 2 luni pentru carnea de porc; 2 luni pentru carnea tocată.
-Legumele: se aleg cele mai proaspete şi, înainte de congelare, se scufundă în apă clocotită (cu sare) timp de 2 minute. Apoi se lasă să se scurgă bine. Fasolea verde nu trebuie ţinută în apă, e suficient să fie spălată bine şi uscată. Durata de conservare pentru legume: 8 luni.
-Fructele: se spală, se curăţă de coajă şi se taie în bucăţi de dimensiuni medii. Se clătesc în apă acidulată cu lămâie, se pun în caserole de aluminiu şi se acoperă pe jumătate cu un sirop rece, preparat din părţi egale de zahăr şi apă. Durata de conservare: 10 luni.
-Mâncare preparată: cu excepţia felurilor pe bază de cartofi, preparatele deja gătite se congelează fără probleme. Durata de conservare: 2 luni.
-Pâinea: prin congelare îşi păstrează mai mult prospeţimea. Se congelează de azi pe mâine sau pentru o durată de până la 1 lună.
Frigidere şi timp de congelare
Atunci când cumpărăm alimente gata congelate, cât timp le putem păstra? Fiecare tip de frigidere are timpul său propriu de conservare:
-Frigider simplu. Alimentele congelate trebuie consumate în 24 de h.
-Frigider cu compartiment de gheaţă. Alimentele se pot păstra 2-3 zile.
-Frigider cu congelator. Păstrarea alimentelor congelate se face până la data indicată pe ambalaj.
-Frigider-congelator sau congelator separat. Este ideal pentru conservarea produselor congelate până la data indicată pe ambalaj şi pentru congelarea alimentelor proaspete.
Decongelarea
Trebuie făcută destul de rapid pentru a nu pierde vitaminele şi textura şi a limita formarea bacteriilor patogene pe alimente. Cele mai bune soluţii practice constau în punerea alimentelor în apă, la o temperatură cuprinsă între 10-15oC sau ţinerea ei peste noapte în frigider. Fructele şi legumele pot merge direct din congelator în oală, iar carnea crudă trebuie să fie complet dezgheţată înainte de a o găti. Odată dezgheţate, alimentele crude nu trebuie recongelate. Un aliment decongelat trebuie preparat şi mâncat rapid; dacă totuşi trebuie să îl recongelăm trebuie fiert înainte.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here