Ce trebuie să ştim despre colesterol

468

colesterolSe cunoaşte faptul că, în momentul de faţă, creşterea nivelului de colesterol din sânge duce la apariţia bolilor cardiovasculare. În acest sens, de ceva timp se spune că, grăsimile au fost suspectate ca fiind periculoase pentru organism.

S-au făcut cercetări detaliate în privinţa dozării lipidelor din sânge, dar, pacienţii continuă să se îmbolnăvească. În acelaşi timp au apărut grăsimile vegetale care se presupune că protejează arterele în comparaţie cu grăsimile animale. S-a luat decizia de a separa colesterolul şi trigliceridele şi s-au luat în calcul lipidele nesaturate. Tratamentele aplicate au trecut prin faze succesive mult în decursul anilor. Un regim de viaţă propice este fundamental. Renunţarea la fumat a micşorat cazurile accidentelor vasculare, faţă de micşorarea nivelului de colesterol sau administrarea de medicamente. Dar studii au relevat faptul că persoanele mai în vârstă care urmau regim aveau o speranţă de viaţă mai mică în comparaţie cu cele care se mulţumeau doar cu tratamentul dat de la medic, ceea ce a creat problema unei lipse de vitamine, şi asta deoarece vitaminele A, D, E, K se absorb numai în prezenţa grăsimilor. Dar pe lângă colesterolul dăunător, mai există şi colesterolul bun.

Iată câteva sfaturi de a creşte nivelul colesterolului bun şi de a-l reduce pe cel rău

Faceţi mişcare! Orice activitate fizică presupune reducerea colesterolului rău şi de asemenea, îl creşte pe cel bun. Mersul pe jos, înotul, alergatul, sunt doar câteva, alegeţi-o pe cea care vă place: dar practicaţi-o în mod repetat circa 30-45 de minute pe zi. Nu mai fumaţi! În afară de faptul că este o măsură obligatorie pentru a preîntâmpina afecţiunile cardiovasculare, trebuie să ştiţi că tutunul diminuează nivelul colesterolului rău.

Faceţi o selecţie în ceea ce priveşte alimentele, pentru un echilibru al grăsimilor vegetale şi animale! Prin consumul anumitor tipuri de ulei vegetal are loc creşterea colesterolului bun. La pregătirea mâncărurilor indicat este să se utilizeze uleiul de măsline, soia sau uleiul din germeni de grâu. Consumaţi cantităţi mici de alcool! Studii în domeniu au demonstrat că un consum normal de alcool permite creşterea colesterolului bun. Dar atenţie să nu se consume mai mult de două pahare pe zi pentru bărbaţi şi doar unul pentru femei. Trebuie să luaţi în considerare că, vinul, berea şi celelalte băuturi alcoolice au multe calorii şi un consum prea mare poate deveni un factor destul de dăunător.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here