Ce trebuie să ştim despre alergie

616
alergiaUnul din patru cetăţeni ai României suferă sau a suferit în trecut de pe urma manifestărilor alergice, având cel puţin o dată în viaţă un puseu alergic. Acestea afectează puterea de concentrare, calitatea somnului, puterea de a învăţa, scad productivitatea şi sunt un potenţial pericol de accidente de muncă spun specialiştii în medicină. În mod normal, sistemul imunitar ne protejează împotriva unor agenţi patogeni cum ar fi bacteriile sau virusurile.

Atunci când cineva este alergic, organismului lui reacţionează în mod exagerat la un alergen inofensiv ca şi când ar fi o invazie serioasă. Cea mai mare greşeală este să ignori simptomele specifice acestei afecţiuni, catalogând-o drept o banalitate de care toată lumea se loveşte mai devreme sau mai târziu. În realitate, alergia netratată poate duce la apariţia astmului bronşic şi la alte probleme de sănătate deosebit de grave.

Alergia alimentară
Reprezintă o formă specifică de intoleranţă faţă de unele alimente care declanşează activarea sistemului imunitar. Un alergen (o proteină din alimentul incriminat) care la majoritatea oamenilor nu produce niciun efect secundar provoacă o reacţie în lanţ în sistemul imunitar declanşând eliberarea de anticorpi. Aceşti anticorpi antrenează la rândul lor eliberarea de molecule cum ar fi histamina care dă simptome variate, precum tuse, secreţie nazală, iritaţii cutanate etc. Poţi să afli la ce mâncare eşti alergic dacă mergi la doctor să-ţi faci testele recomandate. Odată depistat alimentul-problemă, trebuie eliminat complet din dieta ta. Dacă totuşi l-ai consumat din greşeală, există medicamente care te pot ajuta. Acestea uşurează simptomele, dar nu pot trata alergia. Alergia poate surveni la orice vârstă, dar apare în general înainte de 4 ani. La această vârstă sistemul digestiv şi cel imunitar nu sunt încă maturizate, fiind astfel mai predispuse la alergii. Unele se atenuează sau dispar odată cu trecerea timpului.
În funcţie de cauza alergiei simptomele pot fi variate:
-dermatită iritantă de contact manifestată prin piele aspră, inflamată sau chiar băşici
-mâncărime puternică, urticarie
-congestie nazală (rinită) manifestată prin inflamaţie în special în jurul nasului gurii şi gâtului
-iritaţia ochilor sau conjunctivită
-probleme respiratorii
-iritare a căilor nazale
-lăcrimarea permanentă a ochilor
Ce alimente produc alergii?
Alimentele care pot produce alergii sunt: albumina din lapte, bomboanele cu lapte, ouăle, soia, arahidele, conservanţii şi coloranţii sintetici şi derivatele lor, şunca, vinul, salamul, ciocolata, unele fructe (căpşuni, piersici), crustaceele (crab, creveţi, langustă, homar), peştele, susanul, seminţele de muştar. Toate simptomele alergiilor alimentare apar într-un interval de câteva minute, până la o oră după masă. Alergia poate debuta cu o senzaţie de mâncărime în gură şi dificultăţi de a înghiţi sau respira şi se poate ajunge chiar la greţuri, vărsături şi dureri abdominale.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here