Ce trebuie să mâncăm pentru a avea ochii frumoşi şi sănătoşi

513

fructeVederea persoanelor care petrec foarte multe ore în faţa unui monitor este aproape compromisă. Din acest motiv, este foarte important să faci tot posibilul să îţi menajezi ochii şi să le oferi prin alimentaţie toate ingredientele necesare menţinerii într-o stare de sănătate bună.

Alimentele benefice vederii sunt următoarele :

Fructele de pădure

Fructele de pădure au în componenţa lor flaconoide vegetale naturale, substanţe care joacă un rol important în protecţia celor mai sensibile zone ale ochilor. Aşadar, cu cât vei mânca mai multe coacăze, afine, zmeură, mure şi alte fructe de pădure, cu atât vederea şi ochii tăi vor fi mai protejaţi de efectele nocive din mediul exterior şi îşi vor menţine sănătatea un timp mai îndelungat.

Morcovii

Morcovul este recunoscut ca fiind benefic ochilor şi vederii datorită conţinutului ridicat de beta-caroten, un antioxidant puternic, esenţial pentru o vedere bună. Acest ingredient protejează ochii de boli precum cataracta sau degenerare maculară, motiv pentru care se recomandă consumul de morcov crud, de cel puţin două ori pe săptămână.

Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt o sursă bogată de vitamina A (sub forma de beta-caroten), ingredient esenţial pentru a avea ochi sănătoşi.

Este recomandat să mănânci cartofi dulci de cel puţin două ori pe săptămână, însă este important ca aceştia să fie consumaţi fierţi sau copţi şi nu prăjiţi.

Tonul

Proaspăt, sub formă de conservă sau pate, tonul este un aliment extraordinar pentru protecţia ochilor tăi. Acelaşi lucru se poate spune şi despre alţi peşti cu un conţinut mare de grăsimi cum ar fi somonul şi macroul. S-a demonstrat ştiinţific faptul că aceştia, datorită conţinutului ridicat de acizi graşi Omega 3, protejează ochii. Mai mult decât atât, persoanele care mănâncă peşte de trei ori pe săptămână îşi reduc cu 50% riscul de a se îmbolnăvi de cataractă sau alte boli ale ochilor.

Ouăle

Ouăle sunt alimente esenţiale pentru sănătatea ochilor. Acestea au un conţinut ridicat de proteine, minerale, vitamine dar şi substanţe precum luteină, sulf, aminoacizi şi cisteină, foarte utile în prevenirea bolilor de ochi. Se recomandă ca ouăle să fie consumate fierte, moi. Legumele indicate pentru sănătatea ochilor sunt: fasolea verde, broccoli, varza de Bruxelles, ţelina, ardeiul iute, porumbul, prazul, salata verde, mazărea, spanacul şi roşiile.

Fructe recomandate pentru sănătatea ochilor sunt: caisele, pepenele galben, kiwi, lamâile şi curmalele.

Ierburile şi condimentele benefice sănătăţii ochilor sunt: mărarul, oregano, pătrunjelul şi curcuma.

Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here