Ce trebuie să mănânci pentru a păstra sănătatea ficatului

2135
fructeFicatul este acel organ care ajută la detoxifierea organismului şi la prevenirea bolilor. Acesta curăţă sângele de toxine în fiecare minut, însă pentru a da randamentul maxim, este necesară o alimentaţie sănătoasă, ne spun specialiştii. Aşa că, iată o listă cu alimentele care îi priesc ficatului, dar şi cu cele care îl îmbolnăvesc.

Alimente bune pentru ficat
Legumele şi fructele
Legumele, în special cele verzi precum varza, conopida, ardeiul gras, spanacul, salata verde şi sfecla contribuie simţitor la protejarea şi îmbunătăţirea activităţii ficatului. Aceste legume, naturale şi pline de vitamine ajută ficatul să dea randamentul maxim.
De asemenea, ficatului îi priesc portocalele, fructele de pădure şi grapefruit-urile, dar şi alte fructe pline de vitamine.
Cerealele sunt încă un aliment sănătos pentru ficatul tău şi cu ajutorul căruia reuşeşte să funcţioneze cât mai bine.
Carnea slabă
Pentru a se menţine sănătos, organismul tău, implicit ficatul, are nevoie de proteine, pentru a favoriza regenerarea celulei hepatice. Este o greşeală să se elimine din alimentaţie carnea, o sursă importantă de proteine. Însă, se recomandă carnea slabă de peşte sau pui, preparată prin fierbere sau la grătar, în niciun caz prăjită. O altă sursă importantă de proteine sunt fructele de mare, însă atenţie la grăsimile pe care acestea le conţin.
Ceaiurile de plante
Apa plată cu lămâie şi ceaiul verde, de păpădie sau anghinare fac parte din categoria lichidelor detoxifiante, pe care ficatul le agrează. Este indicat să bei cel puţin 1,5 litri de lichide pe zi pentru a-ţi păstra ficatul sănătos.
De reţinut: Alimentele prezentate mai sus pot fi consumate oricum, însă nu prăjite. Sunt recomandate crude (acolo unde este cazul) fierte, coapte sau pregătite la grătar.
Alimente nocive pentru ficat
Mâncărurile prăjite
fructe 2Carnea prăjită în ulei sau orice alte alimente prăjite supun ficatul unui efort foarte mare în încercarea sa de a lupta cu toxinele. Acelaşi lucru se poate spune despre mezeluri şi afumături.
Grăsimi
Grăsimile sunt total contraindicate dacă vrei să îţi protejezi ficatul. Fie că este vorba din grăsimile din lactate sau carne, ficatul are întotdeauna de suferit după consumarea lor. De asemenea, şi ciorbele sau supele cu conţinut ridicat de grăsime sunt nerecomandate.
Alcoolul şi tutunul
Consumul mare de băuturi alcoolice este extrem de nociv ficatului. În timp şi pe fondul unor afecţiuni mai vechi (hepatita) ficatul poate suferi boli grave precum ciroză sau cancerul.
Alte alimente interzise
Ciorbe: de burtă, cu afumătură, de porc;
Legume: ardei iute, ridichi, ceapă, ţelină, praz şi murăturile;
Condimente: piper, boia, muştar, oţet;
Ouă: prăjite sau omletă;
Băuturi: băuturile acidulate, cele care conţin cofeina, tăriile.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here