Ce produse ne afectează cel mai rău organismul?

430

grasimi releCare sunt substanţele nocive care creează cel mai rapid dezechilibre în organism? Grăsimile rele (trans şi saturate). Alimentele care conţin astfel de grăsimi sunt: margarina, produse de fast-food şi patiserie, biscuiţi, carne grasă, anumite sortimente de brânză grasă, etc.

Astfel de grăsimi duc la formarea cheagurilor de sânge la scurt timp după consumul lor. Grăsimile trans şi cele saturate măresc nivelul colesterolului rău din organism. Dacă se recurge la consumul lor zilnic apare şi riscul accidentelor cardiovasculare (şi cel al accidentului vascular cerebral).

Cafeina. Este prezentă în cafea, în anumite băuturi răcoritoare, ciocolată, etc. Acţionează după aproape o jumătate de oră la nivel cerebral. Acţiunea sa are un spectru larg. Favorizează eliberarea de adrenalină în corp, crescând astfel ritmul cardiac şi tensiunea arterială.

Sarea. Consumul de sare exagerat, provoacă rigidizarea vaselor de sânge într-un sfert de oră. Cantitatea maximă de sare consumată la o masă nu ar trebui să depăşească 2 grame.

Alcoolul. Acesta atacă creierul în câteva minute dacă este consumat dimineaţa pe stomacul gol. Consumat în cantităţi moderate, alcoolul aduce beneficii persoanelor sănătoase sau în cazul anumitor afecţiuni cardiovasculare (dar nu trebuie să fie asociat cu anumite medicamente specifice tratării hipertensiunii şi a anumitor afecţiuni cardiace).

Zahărul. Zaharul creşte glicemia şi secreţia de insulină în doar câteva minute. Nivelul ridicat de insulină împiedică secreţia hormonilor de creştere şi are un impact negativ asupra sistemului imunitar.

Ţigările. Efectul dăunător al fumului de ţigară asupra plămânilor şi a inimii este de ordinul secundelor. Oxigenul din ţesuturi scade îndată ce fumul de ţigară este inhalat şi revine la normal după câteva ore bune.

Nicotina invadează creierul destul de repede, după 5-7 minute de la inhalare.

Fumul de ţigară ocupă locul fruntaş nu numai datorită vitezei cu care acţionează: el fiind clasat pe primul şi după criteriul nocivităţii.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here