Ce pățesc cei care desenează pereții clădirilor!

1046

* Două noi contravenții în legea care reglementează normele de conviețuire socială

Legea privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice a fost modificată, anunță EUROPOL.

Astfel, la data de 25.07.2022 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 744, Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.
,,Conform noilor modificări constatăm că prevederea anterioară de al art. 2 pct. 14 din Legea nr. 61/1991 (scrierea sau desenarea, fără drept, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, deteriorarea prin orice mijloc a acestora, precum și dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal expuse în locuri anume destinate) a fost transpusă de legiuitor în două noi contravenții, după cum urmează:
Art. 2 pct. 14: Imprimarea de însemne, înscrieri, desene sau imagini, fără drept, prin orice mijloace, pe pereții clădirilor, pe garduri sau pe obiecte de folosință comună aflate în locuri publice, precum și deteriorarea prin orice mijloc a acestora; faptă care la acest moment se sancționează cu amendă cuprinsă între 3000 și 6000 lei.
Art. 2 pct. 14(1): Dezlipirea sau distrugerea, fără drept, a reclamelor, anunțurilor și afișelor legal amplasate în locuri anume destinate; faptă care la acest moment se sancționează cu amendă cuprinsă între 100 și 500 lei.
Elementul de noutate este reprezentat de faptul că pentru contravenția prevăzută de art. 2 pct. 14 din Legea nr. 61/1991 se dispune sancțiunea complementară a obligării înlăturării de către contravenient a înscrierilor, însemnelor sau desenelor, cu redarea stării inițiale a bunului scris, pictat, desenat sau deteriorat ori cu refacerea acestuia, după caz, aceasta executându-se de către persoana sancționată în termen de cel mult 15 zile calendaristice de la data la care devine executorie”, mai arată EUROPOL, într-un comunicat de presă.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here