Ce nu trebuie să faci după o masă copioasă

824

a lua masaNu fuma !

Recent, s-a descoperit faptul că dacă fumezi până la cinci ţigări pe zi nu prezinţi pericolul de a face cancer pulmonar, dar dacă apelezi la mai multe ţigări, lucrurile nu mai stau astfel. S-a demonstrat că o ţigară fumată imediat după ce ai servit masa este egală cu 10 ţigarete, depăşind astfel norma prescrisă mai sus. Dacă sunteţi fumători, abţineţi-vă cel puţin o oră, după care puteţi să vă aprindeţi ţigara.

Nu mâncaţi fructe !

Dimineaţa este cel mai indicat a se consuma fructele şi cu o oră înainte de masă. Fructele sunt foarte necesare organismului nostru, prin aportul adus acestuia de fibre, vitamine şi minerale, însă imediat după masă se va instala balonarea abdominală.

a fumaRenunţă la mişcare !

După ce aţi mâncat, începe procesul de digestie şi o mare cantitate de sânge se repartizează către tubul digestiv. Din această cauză e bine ca după masă să ne relaxăm, eventual să dormim dacă se poate, o oră sau două, fără să alergăm sau să practicăm activităţi sportive.

Nu consuma ceaiuri !

Dacă ai obiceiul de a consuma ceai după ce ai mâncat, nu trebuie să mai faci acest lucru. Ceaiurile fiind acide modifică digestia proteinelor, realizată de către enzimele pancreatice, pentru care mediul alcalin este propice.

Nu strânge cureaua !

În vremurile în care ne aflăm, se zice că e bine să strângem cureaua, dar nu şi după masă. Pentru a avea o digestie uşoară, fără probleme, abdomenul trebuie să fie lejer, liniştit, mobil. Dacă veţi strânge cureaua, nu veţi face altceva decât să creşteţi presiunea din abdomen şi astfel veţi îngreuna toate procesele normale.

Nu face duş !

Dacă alegi să faci baie imediat după ce ai servit masa, apa va stimula circulaţia periferică, iar cantitatea de sânge din tubul digestiv se va reduce, făcând mai greoaie procesele de absorbţie şi transport.

Nu dormi !

Mulţi dintre noi preferă ca după o masă copioasă, să meargă să doarmă. Acest lucru trebuie eliminat din rutina zilnică, deoarece îngreunează digestia.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here