Ce nu trebuie să consumi când ai osteoporoză

463
osteoporoza 1Există alimente care îndată ce sunt consumate pot preveni osteoporoza, care afectează din ce în ce mai multe persoane, în special femei trecute de 50 de ani! Trebuie să consumi alimente cu un conţinut bogat în calciu, în antioxidanţi şi în proteine, pentru rezistenţa oaselor.

Iată câteva alimente are ajută în prevenirea osteoporozei:
Cerealele
Consumă cereale deoarece conţin proteine vegetale, în proporţie de 8-14%, valoare apropiată de cea a cărnii, chiar dacă le lipseşte un aminoacid indispensabil, lizina. Alege germenii de grâu deoarece sunt bogaţi în proteine.
Produsele lactate
Primordiale în prevenirea osteoporozei sunt produsele lactate. Ele sunt o sursă excelentă de calciu pentru oase. De la vârsta de 50 de ani trebuie să consumi cât mai multe lactate. De exemplu: un pahar de lapte dimineaţa şi un iaurt, 1 pahar cu lapte după-amiaza şi câteva felii de brânză la masa de seară.
Somonul
Esenţială pentru oase este şi vitamina D pe care o găsim în somon, care participă la reînnoirea capitalului osos. Calciul se absoarbe mai bine prin tubul digestiv datorită vitaminei D. Dacă ai peste 50 de ani consumă somon de două ori pe săptămână.
Varza
Pentru a preveni fracturile, în special a coapselor este indicat să consumi varză deoarece conţine vitamina K.100 g de varză conţin 0.2 mg de vitamina K, şi este recomandabil un consum de 0.03 – 1 mg vitamină pe zi.
Soia
Foarte importantă pentru oase este şi soia datorită conţinutului de estrogeni vegetali. Se ştie că după menopauză, la femei are loc pierderea masei osoase care are legătură cu producerea de hormoni estrogeni. Consumă soia ori de câte ori ai ocazia, de altfel nu este nici scumpă şi se găseşte foarte uşor.
Ceaiul negru
Ceaiul negru este o sursă importantă de antioxidanţi ce şi-au demonstrat proprietăţile benefice asupra oaselor. Doza recomandată este de până la 3 ceşti de ceai pe zi, dacă vrei să te mai şi odihneşti.
Alternează sursele de proteine
Studiile arată că raportul între proteinele vegetale şi cele animale este determinant pentru prevenţia fracturilor bazinului la pacienţii cu osteoporoză. De două sau trei ori pe săptămână înlocuieşte carnea sau ouăle cu soia sau leguminoase (mazăre).
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here