Ce nu ştiai despre borş

773
borsBorşul este, de fapt, zeama rezultată din macerarea tărâţelor de grâu.

Calităţi curative şi acţiune farmaceutică
Puţin cunoscut în ţările occidentale, la români (ruşii sunt şi ei maeştri ai terapiei cu borş) există o sumedenie de tradiţii legate de virtuţile purificatoare şi energizante ale acestei licori, considerată în multe zone ale ţării drept magică. În regiunea Bucovina, de pildă, înainte de intrarea în post şi înainte de mesele de sărbători, toate vasele şi tacâmurile erau clătite în borş şi apoi erau binecuvântate cu semnul crucii, ca să fie „spălate toate relele”.
Afecţiuni pentru care se recomandă
În fine, faima cea mai mare şi-a câştigat-o borşul prin aceea că are capacitatea, încă neexplicată de ştiinţă, că trezeşte omul din beţie. Mai mult, el înlătură mai toate simptomele intoxicaţiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fără egal în această direcţie. Este perfect în cazul bolilor respiratorii cronice: bronşită, astm, sinuzită; adjuvant în tuberculoză; alcoolism; indigestie; vomă; oboseală cronică.
Recomandare
Pentru consum împotriva bolilor respiratorii cronice (bronşită, astm, sinuzită)
– două căni de borş, băute zilnic, ajută la vindecarea acestor boli şi, mai ales, preîntâmpină agravările şi recidivele. Se fac cure de câte trei săptămâni cu borş, care se bea de obicei cu un sfert de oră înainte de masă.
Adjuvant în tuberculoză
– se bea în fiecare zi o jumătate de litru de borş, pe stomacul gol, înainte de mesele principale. Se pare că anumite substanţe active din borş blochează dezvoltarea bacililor care provoacă această maladie.
Alcoolism
– pentru trezirea din beţie se beau 1-2 litri de borş dintr-o dată. De asemenea, se bea minimum 1 litru din această licoare a doua zi, pentru a combate simptome ale mahmurelii, cum ar fi ameţeala, durerea de cap, tremurăturile membrelor, senzaţia de vomă. Se spune că cei care beau zilnic borş mult nu mai simt nevoia să bea alcool.
Indigestie, voma
– se bea zilnic înainte de masă o jumătate de pahar – un pahar de borş. Acest tratament este contraindicat în dispepsia acidă.
Oboseala cronică
– se bea un sfert-o jumătate de litru de borş dintr-o dată, pentru revigorarea rapidă a organismului şi a sistemului nervos.
Preparare:
Ingredientul de bază al borşului sunt binecunoscutele tărâţe de grâu. Tărâţele de grâu fermentate în apă dau naştere acelui lichid gălbui, cu gust acru şi efecte terapeutice deosebite.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here