Ce ne ajută să ne păstrăm mai mult timp tinereţea

580
tinereteÎncă din cele mai vechi timpuri, umanitatea a căutat secretul tinereţii veşnice şi viaţă fără de moarte, considerând de multe ori longevitatea drept nemurire.

Nemurirea de ordin fizic este imposibilă la nivelul organismului uman pentru că toate sistemele fizice materializate fac parte din legea ciclică universală: formare, dezvoltare, dezintegrare.

Contrar credinţei populare, ştiinţa recunoaşte acum procesul de îmbătrânire ca fiind o boală. Vârsta înaintată poate fi amânată timp de decenii, însă nu fără ajutorul nostru.
În antichitate, majoritatea celor care îşi doreau să afle secretului longevităţii au încercat să-l găsească în vrăji, licori magice, plante, mai mult sau mai puţin în viaţă.
Astfel au fost concepute elixirele din diferite plante, preparate după reţete complicate, cu ingrediente precum praful de cristal şi alte invenţii elaborate de chimişti. A fost omis un singur sistem: propriul corp. Marii maeştri spirituali au descoperit că secretul longevităţii are o legătură strânsă cu organismul nostru deoarece acesta este un sistem complex format din substanţă fizică, energie şi inteligenţă.
Prin raţiune şi atributele sale (percepţie, decizie, coordonare) se poate ajunge la un control asupra proceselor diferitelor niveluri de substanţă şi de energie. Prin intermediul unor mecanisme de auto-determinare poate fi realizat un autocontrol al proceselor care au loc la niveluri de inteligenţă diferite.
Alimentaţia – este unul dintre cei mai importanţi factori. Societatea în care trăim a afectat într-un mod grav calitatea alimentelor pe care le consumăm, acestea având un impact negativ asupra sănătăţii organismului nostru. Pentru conservanţi, stabilizatori, coloranţi, aromatizanţi şi alţi aditivi alimentari corpul nostru nu are funcţii metabolice specifice. Împrumutându-le (în cazurile fericite), cu un consum energetic important, sau, mai rău, acumulându-le în organism, organismul suferă.
De asemenea, în afară de elementele de calitate, este important şi modul în care se face asocierea proteinelor.
Tutunul, alcoolul, cafeaua, ceaiul negru sunt extrem de nocive pentru organism, iar efectele nedorite pe care le produc sunt adesea ireversibile. Băuturile spumoase, inclusiv apa minerală, consumate frecvent produc dezechilibre la nivelul acidului bazic limitând asimilarea calciului, magneziului, fierului, etc. Zahărul produce un efect similar.
Aerul intens poluat, pe lângă consecinţa directă a toxinelor, afectează şi conservarea energiei, deoarece organismul nu dispune de ioni negativi (contribuţia atmosferică energetică).
Incontrolabilele reacţii emoţionale şi stresul afectează serios vitalitatea şi imunitatea; dezorganizează energia internă şi provoacă boli nervoase organice. Voluntar, autocontrolul mental poate rezolva probleme emoţionale.
Exerciţiile fizice – au o mare valoare în menţinerea vitalităţii corpului, deoarece stimulează circulaţia sanguină şi energetică, intensifică respiraţia şi procesele de curăţare ale ţesuturilor şi armonizează funcţiile sistemelor endocrin şi nervos. Sunt recomandate exerciţiile ritmice, corelate cu o respiraţie profundă, controlată.
Longevitatea se învaţă. Aveţi grijă de sănătatea dumneavoastră şi de alegerile pe care le faceţi în privinţa alimentaţiei, pentru a avea un trai mai sănătos şi de durată.
Oamenii de ştiinţă şi economiştii care studiază longevitatea au ajuns la concluzia că educaţia îmbunătăţeşte sănătatea şi speranţa de viaţă, indiferent de predispoziţia genetică, venituri, rasa sau locaţia geografică.
Cercetătorii au mai descoperit că persoanele care au o educaţie superioară trăiesc o perioadă mai lungă de timp şi au o viaţă mai sănătoasă. Educaţia joacă un rol mult mai important în secretul longevităţii decât bogăţia.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here