Ce mănânci ca să previi formarea pietrelor la rinichi!

737
pietre 2Pietrele la rinichi sunt minerale dure, cristalizate formate în rinichi sau în tractul urinar şi reprezintă principala cauză pentru prezenţa sângelui în urină şi a durerilor în abdomen. Acestora li se mai spune şi calculi renali. Unu din 20 de oameni dezvoltă această afecţiune la un moment dat în viaţă. Pietrele la rinichi se formează atunci când se înregistrează o scădere în volumul urinei sau a unui exces de substanţe în urină, care conduc la formarea de pietre. Majoritatea pietrelor la rinichi conţin calciu într-o combinaţie cu fosfat. Alte componente chimice din cauza cărora apar pietrele la rinichi sunt: acidul uric şi un amino acid cistin.

Deshidratarea sau infecţii ale tractului urinar sunt câteva dintre cauzele care declanşează formarea pietrelor la rinichi.

Bărbaţii sunt predispuşi să facă mai des pietre la rinichi şi în special bărbaţii albi
Persoanele care au deja pietre la rinichi prezintă riscul de dezvoltare şi a altor pietre. Chiar şi ereditatea joacă un rol esenţial în apariţia pietrelor la rinichi. Acele persoane care au în familie pe cineva care suferă de această afecţiune sunt predispuşi şi ei riscului ca la un moment dat în viaţă să dezvolte pietre la rinichi. Anumite schimbări în dietă pot ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi. Incluzând multe lichide în dieta ta, vei putea să diluezi urina eliberându-se pietre mici. Doctorii ar sugera o dietă foarte bine planificată împreună cu un tratament medicamentos.
Un nutriţionist bun te poate ajuta în alegerea dietei corecte care să te ajute să scapi de pietrele de la rinichi.
Pentru dizolvarea pietrelor la rinichi consumă sucuri din fructe proaspete, altele decât grapefruit. Evită alimente ca: spanac, căpşuni, ciocolată, pâine cu tărâţe şi nuci.
Produsele lactate ca: brânză, unt, lapte pot induce formarea pietrelor la rinichi prin depunerea de calciu. Cu toate că o dietă bogată în proteine include şi alimente care au în compoziţie calciu. Limitarea porţiilor cu peşte, carne, şi pui este benefică în evitarea pietrelor la rinichi (prin depunerea de calciu).
Sarea creşte eliminarea calciului din organism. Totuşi nu este un lucru benefic pentru că un consum exagerat de sare poate conduce la retenţia de apă, iar în acest caz după cum bine observi la eliminarea calciului din organism, existând riscul declanşării unor boli (gen osteoporoza). Iar cel mai bun lucru pe care îl poţi face în această situaţie este să limitezi cantitatea de sare din dietă.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here