Ce facem în caz de hipertensiune

781

hipertensiuneMâncarea nehrănitoare, precum şi stresul sunt cauzele creşterii tensiunii arteriale. Iată câteva sfaturi care îţi vor fi de mare folos pentru a o ţine sub control.

Primul lucru recomandat de medici atunci când suferi de hipertensiune arterială este să limitezi consumul de sare. Sarea pe care o găsim în magazine are mult sodiu.

O cantitate prea mare de sodiu duce la retenţia de apă, ceea ce măreşte presiunea sangvină. Anumiţi cercetători au descoperit că, dacă reduci consumul de sare şi mănânci alimente ce conţin potasiu şi acizi graşi Omega 3, vei reduce valorile tensiunii.

Bananele sunt de un real folos…

… împotriva retenţiei de apă. În general consumi în fiecare zi între până la 3 g de potasiu. În caz de hipertensiune, va trebui să creşti cantitatea zilnică la 5 g.

Potasiul este excelent în reglarea tensiunii arteriale, precum şi al greutăţii corporale, deoarece elimină sodiul din celule şi apa în exces din ţesuturi.

Peştele, aliment recomandat

Deoarece oferă elasticitate vaselor sangvine. Este recomandat a se consuma de câteva ori pe săptămână peşte, aproximativ 6 g de acizi graşi Omega 3 sunt recomandaţi pentru a-ţi îmbunătăţi presiunea arterială.

După câteva luni după ce ai consumat de câteva ori peşte oceanic pe săptămână, care conţine astfel de acizi, vasele sangvine îşi vor redobândi elasticitatea. Foarte bun este macroul sau heringul.

Trebuie avută în vedere şi dieta

Reducerea caloriilor în ceea ce priveşte persoanelor obeze cu hipertensiune este un prim pas. Specialiştii recomandă indivizilor să ţină cont de numărul de calorii, care trebuie să fie în funcţie de vârstă, sex şi munci fizice.

Dacă ne referim la hipertensiunea severă, proteinele se vor reduce. De exemplu, o persoană care are 65 kg are voie să consume 65 mg proteine zilnic.

De asemenea consumul de grăsimi va fi redus, recomandat este să reduci grăsimile animale sau uleiurile hidrogenate, pentru că acestea conţin acizi graşi saturaţi.

În alimentaţia ta nu ar trebui să includeţi: ficatul, carnea, organele de animale, gălbenuşurile de ou, homarul. Grăsimile pe care ar trebui să le consumaţi ar trebui să fie cele care se găsesc în ulei de măsline, ulei din floarea-soarelui şi ulei din cereale.

Alimentele cu conţinut mare de potasiu ar trebui consumate în cantitate cât mai mare. Sursele de potasiu ar trebui să nu lipsească nici din alimentaţia pacienţilor care urmează o dietă. Din această categorie fac parte caisele, tomatele, pepenele verde, bananele, legumele cu frunze, vinetele şi cartofii care ar trebui incluse în hrana zilnică, deoarece conţin puţin sodiu, dar în schimb au mult potasiu. Cu toate acestea, pacienţii hipertensivi care au probleme cu rinichii ar trebui să nu consume alimente care au potasiu în cantitatea prea mare.

Ţelina face şi ea parte din legumele care au potasiu. Aceasta mai are un compus care are rol de sedativ şi, care este de un real folos în scăderea presiunii sanguine.

Usturoiul şi agrişele sunt alte alimente care se recomandă pentru scăderea presiunii sângelui.

Pentru hipertensivi nu se recomandă limitarea consumului de lichide exceptând pacienţii care prezintă o edemă sau o insuficienţă cardiacă unde reducerea cantităţii de lichide se face în funcţie de urina eliminată.

Nu se va consuma sub nici o formă alcool şi va fi interzis şi fumatul deoarece declanşează reacţii adverse hipertensivilor.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here