Ce facem împotriva cearcănelor

645
cearcanDeseori ne lovim de o problemă teribil de inestetică şi care dă doamnelor mai ales, multă bătaie de cap: cearcănele. De câte ori nu aţi stat dimineaţa în oglindă pentru a încerca să le estompaţi sau să minimalizaţi cât de cât efectul lor care dă întotdeauna un aer de oboseală, îmbolnăvire sau slăbiciune.

Dictionarul explicativ al limbii române, prezintă cercănele drept cercuri vinete în jurul ochilor la oameni obosiţi sau bolnavi. În medicină, ele singure nu sunt considerate un diagnostic, dar sunt numitor comun pentru anumite stări fiziologice dar şi patologice ale omului. Există persoane care în mod constituţional au cearcăne, adică aşa s-au născut şi acest fapt nu reprezintă nimic anormal. La alţii apar cearcăne în momentul în care sunt obosiţi, stresaţi sau fumează mult. Nu rareori apar în condiţii de deshidratare cum ar fi copiii sau aduţtii, care prinţi cu treburi, uită să bea apă. Există boli în care cearcănele apar frecvent cum ar fi boli renale, hepatice, endocrine sau boli de inimă. Mai există şi o categorie de persoane cu un teren atopic, adică o predispoziţie genetică pentru dermatită, astm, rinită sau conjunctivită.
Aparitia cearcănelor se poate combate printr-un stil de viaţă sănătos cu un program de muncă şi relaxare ponderat, respectarea orelor de somn alături de o dietă sănătoasă cu hidratare corespunzătoare, spun specialiştii. Astfel, se pot preveni cearcănele cauzate de unele stări aşa zis fiziologice. Dacă cearcănele fac parte din tabloul simptomatic al unei boli, atunci se tratează boala. Este important ca fiecare să cunoască ce tip de piele are. În dermatologie se vorbeşte de pielea atopicului, de pielea sensibilă, de piele uscată, de piele grasă sau chiar de pielea îmbătrânită. Fiecare din aceste tipuri se pretează la un anumit tip de îngrijire şi respectiv, creme. Desigur că pentru zonele perioculare există mai multe game de creme care au ca obiectiv atât estomparea, cât şi tratamentul cearcănelor. Alegerea lor trebuie să ţină cont şi de tipul de piele. Există apoi o serie de sensibilităţi la unele ingrediente ale produsului de care trebuie ţinut cont. Prin urmare, alegerea corectă a unui produs este foarte dificilă. Experienţa personală devine în aceste situaţii foarte importantă. Cu alte cuvinte, medicul va înclina spre crema care „ţi se potriveşte cel mai mult” pe baza propriei experienţe.
Sfaturi şi recomandări
• Este bine ca o persoană care „suferă” de cearcăne, adică nu şi le suportă, să meargă la medic pentru a exclude acele stări patologice menţionate.
• Dacă nu există boli care să ducă la apariţia acestor cearcăne, atunci stilul de viaţă trebuie corectat.
• Un somn bun şi odihnitor, un aer curat şi o alimentaţie sănătoasă, pot contribui substanţial la estomparea cearcănelor.
• Un medic dermatolog poate ajuta la alegerea produselor cosmetice potrivite tenului, fapt care aduce cu siguranţă un beneficiu în tratarea cearcănelor.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here