Ce e de făcut în caz de anemie

520

anemia2Fierul este mineralul esenţial pentru funcţionarea în condiţii optime a organismului, acesta fiind esenţial în procesul de formare al globulelor roşii din sânge şi al mioglobinei. Fierul se găseşte şi în anumite enzime care asigură buna funcţionare a organismului.

Anemia survenită din cauza deficitului de fier, se manifestă prin oboseală fizică şi intelectuală, rezistenţă redusă la infecţii, apetit scăzut, stare de somnolenţă, lipsă de concentrare. Cantitatea de fier necesară în fiecare zi organismului este diferită în funcţie de vârstă şi sex. O mare parte din cantitatea de fier provine din alimentaţie, organismul uman având o rezervă destul de mică de fier, aceasta găsindu-se în rinichi, ficat şi splină.

De regulă, fierul se absoarbe cel mai bine la nivelul tubului digestiv. Fierul provine din două surse. Din carne şi peşte care se absoarbe în proporţia cea mai mare şi din vegetale care se asimilează în proporţie mai mică.

Dar trebuie să ştim că asimilarea fierului depinde de anumite alimente şi de combinaţiile dintre acestea, care ori absorb fierul ori blochează absorbţia lui, ceea ce reprezintă o legătură foarte strânsă între anemie şi alimentaţie. Cantitatea de fier asimilată depinde de nevoile organismului, care îşi are propriul mecanism prin care depozitează fierul. Deoarece lipsa de fier este la fel de gravă ca şi excesul.

Fierul este absorbit datorită vitaminei C. Iar o alimentaţie bazată foarte mult pe consumul de ceai verde, cafea, produse din soia împiedică absorbţia fierului. O alimentaţie echilibrată este suficientă pentru ca organismul să-şi acumuleze nevoile de fier. Un deficit al a acestuia ar putea surveni în cazul persoanelor vegetariene, care ţin o dietă strictă fără să consume nici un fel de carne.

Surse de fier de origine animală găsim în: carnea de vită, ficatul şi gălbenuşul de ou. Iar în ceea ce privesc vegetalele: broccoli, alunele, nucile, mazărea, lintea, fasolea, secara, varza de Bruxelles şi ţelina. De asemenea cantităţi mari de fier se găsesc şi în hrean, pătrunjel şi mărar.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here