Ce determină creşterea colesterolului

524

crestere colesterol2Colesterolul peste limita normală poate duce la declanşarea unor probleme grave ale inimii. În acest sens sunt câţiva factori care duc la mărirea valorii acestuia, de aceea ei trebuie evitaţi. Iată despre ce este vorba, aşa cum susţin anumiţi cercetători americani.

Obezitatea

Kilogramele în plus sunt legate de nivelul de colesterol din sânge, deoarece câteva kilograme peste limita normală duce la acumularea grăsimilor în ţesutul gras şi mărirea “colesterolului rău”. Pierderea câtorva kilograme chiar cu numai 10% pentru persoanele obeze poate duce la ameliorări considerabile ale nivelului de colesterol din sânge.

Sedentarismul

crestere colesterolMunca la birou şi absenţa activităţii fizice duc la mărirea nivelului colesterolului. Sportul duce la eliberarea hormonilor de stres şi arde grăsimile acumulate, reducând colesterolul. Chiar şi numai o jumătate de oră de mişcare în fiecare zi este de mare ajutor. Simplul fapt că mergem pe jos este un „medicament” destul de eficient.

Alimentaţia

Alimentaţia din care lipsesc fructele şi legumele, dar cu un surplus de carne, anumite feluri de margarină, smântână, caşcaval, carne de porc, carne grasă de vită, mezeluri, chips-uri, fast-food, toate acestea fac să crească colesterolul. Medicii spun că este bine să se reducă pe cât posibil grăsimile şi să consumaţi, pe lângă carne, şi o porţie de legume.

Fumatul

Fumatul nu face decât să crească riscul de cancer, să afecteze ficatul şi să aducă o serie de toxine în organism. Ţigările măresc colesterolul rău şi perturbă funcţionalitatea vaselor şi a inimii.

Stresul

Stresul creşte secreţia adrenalinei şi a cortizolului, care duc la rândul lor la mărirea colesterolului dar şi la acumularea acestuia în organism. Sportul este cel mai eficient pentru combaterea stresului, iar dacă este asociat cu puţină relaxare şi aromaterapie rezultatele sunt excelente.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here