Ce ar trebui să consume femeile

520

consuma femeileSe cunoaşte faptul că metabolismul feminin este diferit de cel masculin. Ceea ce se crede că este bun pentru unii, nu este indicat pentru ceilalţi, şi de aici diferenţierea regulilor alimentaţiei sănătoase în ceea ce privesc femeile şi bărbaţii.

Dieta pentru bărbaţi are la bază consumul mai mare de carne, dar şi un număr mai mare de calorii, dieta femeilor este alta, bazată în primul rând pe vârstă şi ţine cont de particularităţile fiziologice ale femeilor. În plus, femeile au nevoie de nutrienţi mai mulţi, raportat la fiecare etapă din viaţă.

Aşa cum reiese dintr-un studiu, femeile au mai puţină masă musculară decât bărbaţii, iar hormonii feminini stimulează depozitele de ţesut adipos.

O dieta sănătoasă trebuie să se bazeze zilnic pe:

– minim 70 de grame de cereale integrale, orez brun sau ovăz.

– câteva mese de produse lactate, cu puţine grăsimi, pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor, şi pentru a preîntâmpina osteoporoza.

– cel puţin 6 – 7 grame de proteine, din carne de pui, curcan, peşte, fasole, linte sau mazăre.

– mere, afine, pepene galben, portocale, banane si pere – fructe foarte bune pentru femei.

– legume, pe lista acestora, fruntaşe fiind roşiile, morcovii, varza, dovleceii şi broccoli.

Datorită anumitor probleme specific feminine, acestora le sunt indicate alimente care să aducă în organism un surplus de fier, acesta contribuind la o viaţă sănătoasă. Alimente cu conţinut mare de fier: carnea roşie, carnea de pui şi de curcan, carne de porc, peştele, varza, fasole, linte şi cereale fortificate.

Fierul este bine tolerat la nivelul intestinului, dacă se asimilează împreună cu cantităţi importante de vitamina C, astfel că fierul din vegetale, chiar dacă este mai puţin decât în carne, este mai bine asimilat.

Un alt element primordial femeilor este acidul folic în special în perioada în care doamnele sunt apte să procreeze. O femeie are nevoie de cel puţin 400 de micrograme de acid folic pe zi, iar de această cantitate trebuie să beneficieze organismul chiar dacă se află la dieta pentru slăbit.

Acidul folic îl putem găsi în citrice, legumele cu frunze verzi, fasole uscată şi mazăre.

Femeile nu trebuie să facă abuz în ceea ce priveşte consumul de zahăr, lipide saturate şi alcool deoarece metabolismul nu este apt să prelucreze şi să ardă caloriile rezultate din aceste alimente, şi de aceea se depune sub variantă de… colăcei.

Mai mult, zahărul şi grăsimile sunt răspunzătoare de apariţia celulitei, marele inamic, care odată ce a apărut, greu mai poate fi combătută.

Ce ar mai fi indicat pentru o dietă feminină.

– Roşiile, în special cele preparate termic, pentru a activa licopenul.

– Seminţele de in, care conţin acizii graşi omega 3, fibre şi antioxidanţi, fiind substanţe esenţiale. Seminţele de in înlătură bufeurile specifice menopauzei, reduc colesterolul, previn cancerul mamar.

– Somonul, datorită acizilor graşi omega 3 importanţi în dezvoltarea fetusului, în special a creierului şi sistemului său nervos.

– Iaurtul simplu, pentru asimilarea proteinelor de calitate, care sunt importante în susţinerea masei musculare şi care preîntâmpină procesele de îmbătrânire celulară.

– Nuci, eficace împotriva osteoporozei, dar şi pentru combaterea cancerului mamar şi a celui ovarian.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here