Ce alimente trebuie să consumăm vara

445

legumeAugust – vară, vacanţă, plimbări în aer liber şi… căldură toridă, care ne fac să alegem locurile răcoroase. Plecăm la mare, mergem pe munte sau ne destindem la umbră oriunde o găsim.

De regulă, vara, alegem mesele uşoare, cu conţinut mai mult de lichide, fructe şi legume zemoase.

În timp ce temperatura exterioară creşte, transpiraţia devine mai abundentă şi organismul nostru pierde mai multe lichide, minerale, sodiu, potasiu şi magneziu. De aceea trebuie să înlocuim aceste pierderi, deoarece organismul va avea de suferit, va fi lipsit de energie – ceea ce nu este tocmai plăcut dacă vrem să ne bucurăm de aceste zile de vară, care trec şi aşa destul de repede.

Luigi Gratton, medic în nutriţie spune că putem trece peste acest inconvenient dacă consumăm apă şi sucuri naturale, fructe şi legume proaspete.

Acestea vor aduce organismului un aport de vitamine, antioxidanţi, care ne apără de efectele dăunătoare ale soarelui şi de asemenea înlocuiesc cu succes lichidele pierdute prin procesul de transpiraţie.

Fructele şi legumele, componente de bază

Toate fructele şi legumele conţin foarte multă apă, majoritatea conţinând şi potasiu. Dintre fructele şi legumele pe care le găsim vara, câteva ne ajută să depăşim căldura excesivă: pepenii, fructele de pădure, spanacul şi ardeii iuţi.

Pepenii

Pepenii, indiferent, dacă sunt verzi sau galbeni conţin 95% apă, care este importantă pentru a înlocui cantitatea de lichide pierdute de organismul nostru datorită temperaturii prea mari. Pepenii conţin şi potasiu, în special cei galbeni.

Culoarea portocalie a pepenilor galbeni indică faptul că ei conţin beta-caroten, un antioxidant care apără organismul de razele ultraviolete dăunătoare.

Fructele de pădure

O altă sursă însemnată de apă o reprezintă fructele de pădure. O salatieră cu fructe de pădure dulci va fi eficientă în reducerea inflamaţiei pielii dacă am avut de-a face cu o arsură solară dar şi pentru a îmbunătăţi rezerva de fier, fosfor şi sodiu. De asemenea, fructele de pădure conţin şi o substanţă naturală care ajută organismul să producă mai mult colagen şi atribuie supleţe şi catifelare pielii.

Spanacul

Spanacul face şi el parte din aliaţii de nădejde pe timp de vară, datorită conţinutului ridicat de apă şi magneziu. Culoarea verde a spanacului este dată de luteină – un pigment şi antioxidant natural care apără pielea şi ochii de razele soarelui.

Ardei iute, usturoi şi ghimbir

Suntem tentaţi să credem că ardeii iuţi, usturoiul sau ghimbirul sunt ultimele legume indicate consumului în sezonul călduros. De fapt, acestea favorizează transpiraţia, care, prin evaporare, ne răcoreşte corpul; conţinutul mare de vitamina C fiind şi o protecţie pentru piele de arsurile solare.

Multe lichide

Fructele şi legumele completează nivelul de lichide din organism în timpul verii, dar nu trebuie să ne rezumăm doar la ele. Trebuie să consumăm apă din belşug, chiar şi atunci când nu simţim nevoia de sete, pentru ca organismul nostru să nu ajungă în faza de deshidratare.

Sucurile naturale sunt şi ele recomandate, mai ales dacă facem mişcare în condiţii de temperatură şi umiditate crescute.

Ele substituie mineralele preţioase pentru organism şi favorizează absorbţia lichidelor. Iar gustul lor puţin dulceag ne îndeamnă să bem tot mai mult.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here