Ce alimente includ E-urile periculoase

550

dulciurica-size1Chiar dacă noi nu suntem de acord cu folosirea aditivilor alimentari în alimentele de care zilnic noi avem nevoie, aceştia fac parte din viaţa noastră. Producătorii îi folosesc zilnic la prepararea majorităţii alimentelor.

Supermarketurile abundă în produse cu adaosuri. Ţinând cont de cât de periculoşi sunt aditivii alimentari aceştia sunt de trei categorii: foarte periculoşi, mediu periculoşi şi inofensivi. E normal că de cei foarte periculoşi trebuie să ne ferim. Din această cauză ne este foarte util să ştim alimentele bogate în aditivi nocivi. Salamurile, mezelurile, cârnaţii, crenvurştii, pateurile şi toate preparatele pe bază de carne sunt un amestec de ingrediente nocive. Carnea ocupă un loc neînsemnat, iar cele care au o cuprindere destul de mare sunt tendoanele, gelatina, şorici la care se adaugă şi aditivi alimentari periculoşi. Atenţie: Preparatele din carne au în componenţa lor cei mai periculoşi aditivi: nitritul de sodiu (E 250), fiind cancerigen, şi glutamatul monosodic (E621), un puternic neurotoxic, care poate provoca maladiile Alzheimer, Parkinson, Huntington.

Dulciurile

mezeluriDulciurile pe care le găsim în magazine sunt pline de aditivi alimentari. Mai ales dropsurile, jeleurile gumate, prăjiturile, care sunt colorate artificial şi conţin mult zahăr sau înlocuitori ai acestuia. Atenţie! Eliminaţi pe cât posibil dulciurile din alimentaţie. Zahărul dă dependenţă, în special dacă recurgem des la produse care îl conţin.

Sucurile şi carbogazoasele

Sucurile acidulate şi băuturile carbogazoase se găsesc din abundenţă peste tot. Dar din nefericire, nu conţin nimic natural. Gustul plăcut al sucurilor este îmbogăţit cu aspartam, acid ciclamic, benzoat de sodiu, acesulfam K, caramel, dar nu aduce organismului beneficii, ci doar ne astâmpără setea cu ameninţări. Atenţie! Aspartamul este un aditiv destul de periculos. Cercetătorii şi medicii au reliefat faptul că multe din problemele de sănătate ale pacienţilor pot avea la origine consumul excesiv de produse care îl conţin.

Gemurile îndulcite artificial

Gemurile pe care le găsim pe rafturile magazinelor au o serie de îndulcitori artificiali destul de nocivi: acesulfat de potasiu (E950) care este cancerigen, risc de leucemie, de tumori pulmonare şi acidul ciclamic (E 952) cu efect cancerigen la nivel renal şi care dăunează sistemului imunitar, nervos şi cardiovascular.

Brânza topită

Brânză topită nu se află nici ea printre alimentele sănătoase. Cele mai nocive E-uri folosite sunt: caragenanul (E 407) recent considerat cancerigen, difosfaţii (E 450) cu efect de reducere a densităţii osoase provocând osteoporoză, şi polifosfaţii (E 452) care scad echilibrul calciu – fosfor din corp.

Chipsurile şi alte snacks-uri

Chipsurile, cu precădere cele cu arome, au în compoziţia lor aditivi alimentari periculoşi: glutamatul monosodic şi ribonucleotidele de sodiu. Atenţie! Alimentele care conţin amidon, precum şi prăjirea cartofilor elimină acrilamida, o substanţă despre care chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o recunoaşte ca fiind deosebit de nocivă.

Guma de mestecat

Guma de mestecat nu are nimic nutritiv, şi asta se ştie deja, dat fiind faptul că nu o folosim pentru a ne hrăni. Ne place pentru că ne oferă o respiraţie plăcută. Dar, trebuie să limităm consumul ei, şi în mod special copiii. Atenţie! Guma este plină de coloranţi şi îndulcitori artificiali nocivi, al cărei consum nu e indicat frecvent.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here