Ce alegem: lapte integral sau pasteurizat?

7277
lapteDe unde să ştim care e cel mai bun lapte? Scrie undeva asta? Nu o să găsiţi nicăieri scris că laptele X este cel mai bun lapte. Reclama cu cât este mai bună, cu atât cresc vânzările la respectivul produs. Este firesc ca o reclamă bine lucrată să îndemne consumatorii să cumpere respectivul produs. Staţi liniştiţi nu încercam să fac vreo comparaţie între firmele producătoare de lapte.
De fapt încercam să aflu răspunsul la întrebarea: “Lapte natural ori pasteurizat?” Dacă mulţi dintre noi nu ne putem scoate din minte gustul mâncărurilor preparate de bunica, din alimente naturale, din lapte proaspăt muls de la vacă ori legume culese din grădina proprie, mai nou am aflat că ar trebui să consumăm lapte pasteurizat.

De ce? Laptele pasteurizat, integral tot lapte e, sau nu? Ei bine nu este cam acelaşi lucru. Diferenţa se face în ceea ce priveşte valoarea nutritivă.

Să aibă laptele pasteurizat acelaşi număr de vitamine cu cel integral? În primul rând să facem o distincţie clară, lapte pasteurizat înseamnă laptele prelucrat din punct de vedere termic, în timp ce laptele integral nu este. Logic laptele integral are şi mai multe grăsimi.
Şi atunci care este cel mai bun. Din păcate este cam greu de zis. De ce? Pentru că pe de o parte laptele integral are un complex de vitamine, care nu se regăsesc în laptele pasteurizat, dar cu ceva cam multe grăsimi (saturate) în timp ce laptele pasteurizat are puţine grăsimi ori deloc puţine vitamine. Vedeţi de ce am spus că e cam greu să mă pronunţ?
Deci ce este laptele pasteurizat? Este acel lapte cu un procentaj foarte mic de grăsimi. Pentru acele persoane care sunt mereu atente la numărul de lipide din dietă, laptele pasteurizat reprezintă o bună alegere în defavoarea celui integral. Astfel grăsimea din lapte este scoasă pentru ca astfel să se producă smântâna şi untul. Iar laptele care rămâne este procesat şi prelucrat pentru fabricarea altor lactate (brânza).
Ca o regulă general-valabilă, produsele lactate care au inscripţionat pe eticheta “produse pasteurizate” au mai puţin de 0,5% grăsimi.
Laptele semi-degresat sau cu puţine grăsimi are între unu şi două procente de lipide (grăsimi). În timp ce laptele integral are peste 3,5% grăsimi, ceea ce e mult. Aşa cum probabil ştiţi deja, untul face parte din categoria grăsimilor interzise în dietă şi asta pentru că are un procent prea mare de grăsimi saturate, adică acele grăsimi, care favorizează declanşarea afecţiunilor cardiovasculare, prin creşterea nivelului de colesterol şi depunerea de grăsimi pe pereţii vaselor de sânge. Dar, situaţia este cam aceeaşi şi în cazul smântânii.
Şi totuşi de ce se pasteurizează laptele? Ei bine, pasteurizarea este un proces termic folosit în industria alimentară, în special în prelucrarea lactatelor. Prin pasteurizare se elimină din microorganismele patogene. Spuneam că este un proces termic pentru că laptele este fiert la o temperatură de 100 de grade Celsius, după un timp temperatura scade brusc la 5 grade. Practic se apelează la pasteurizare pentru a distruge germenii (în procent de 99%). Partea proastă a lucrurilor e faptul că se pierd o mare parte din nutrienţi enzime şi bacterii. În ceea ce priveşte laptele de consum, acesta este supus unei pasteurizări instantanee (la 80-95 de grade Celsius).
Se presupune că temperatura ridicată modifică ordinea în care sunt dispuse peptidele (proteinele din lapte). Dar, să nu privim lucrurile în tragic, în urma pasteurizării proteinele din lapte (albumina şi caseina) sunt mai uşor de digerat decât cele din laptele integral. În urma pasteurizării nu are de suferit calitatea grăsimilor, a fosforului, a calciului şi a vitaminelor lipo-solubile. În schimb se distrug cantităţi importante de vitamina C, B12 şi B6.
În general laptele pasteurizat se păstrează în frigider între cinci şi zece zile. Ştiaţi asta? Citiţi cu atenţie eticheta produselor lactate când le cumpăraţi. Închideţi la loc cutia de lapte după ce aţi băut, dar asiguraţi-vă şi că aceasta nu s-a stricat. Cu toate că unor consumatori nu le place aroma laptelui pasteurizat, acesta rămâne o alternativă sănătoasă graţie conţinutului de grăsimi ţi nimic mai mult.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here