Cauzele comune ale otalgiei și cum poate fi tratată durerea de ureche

1618

Otalgia sau durerea de ureche este o afecțiune comună, frecvent întâlnită la copii, însă, adulții sunt și ei afectați de aceasta de multe ori pe parcursul vieții. Durerea care apare în interiorul durerii este otalgie primară, în timp ce algia care este localizată în afara urechii este cunoscută ca otalgie secundară. Ea poate să se manifeste brusc sau să crească în intensitate treptat. Deși de regulă este vorba de algie la o singură ureche, acest simptom neplăcut se poate manifesta la ambele urechi. Otalgia poate fi un simptom al infecției urechii, dar și al unei probleme subiacente, diagnosticarea corectă înseamnă aplicarea unui tratament corect.

Prezentăm în cadrul acestui material ce este otalgia sau durerea de ureche, care sunt cauzele comune ale acestei condiții medicale și cum poate fi tratată corespunzător.

Ce este otalgia?

Otalgia este termenul medical care se referă la durerea de ureche. Această algie poate fi constantă sau intermitentă, acută sau surdă și poate afecta una sau ambele urechi. Otalgia sau durerea de ureche se împarte în două categorii:

  • otalgie primară – algia care este prezentă la nivelul urechii;
  • otalgie secundară – durerea care provine din afara acestui organ.

Dacă avem în vedere ce este otalgia, trebuie să facem precizarea că din punct de vedere medical durerea de ureche are trei variante clinice:

  • otodinia – durerea provocată de traumatisme, inflamații, intervenții chirurgicale sau tumori de la nivelul urechii;
  • otalgia – durerea reflexă ce apare la structurile din apropierea urechii;
  • otonevralgia – durerea reflexă provocată de excitarea anormală a unui nerv din vecinătate.

Diagnosticarea corectă înseamnă identificarea cauzei de apariție a otalgiei, dar și tratarea corespunzătoare. Deși rar durerea de ureche este un simptom al unei boli grave, identificarea problemei aduce alinare, de aceea consultul medical de specialitate este necesar. (1)

Cauzele apariției otalgiei

Cauzele primare și secundare ale otalgiei sau durerii de ureche sunt:

  • infecțiile;
  • modificările presiunii aerului;
  • prezența unui corp străin în ureche;
  • leziuni ale urechii sau timpanului;
  • acumulare de ceară;
  • probleme dentare;
  • afecțiuni ale articulațiilor din apropiere;
  • afectare nervoasă pentru care este necesar și un consult neurologic.

Cauzele pentru otodinie par a fi infecțiile ce apar la nivelul urechii medii sau a celei externe, cazuri în care durerea este intensă și se poate extinde spre maxilar și mandibulă. Uneori se poate resimți pe o jumătate a capului.

Când vorbim de cauzele otalgiei, facem referire la durerea ce se resimte la nivelul urechii, dar care provine de la structurile anatomice din vecinătatea acesteia. Cu alte cuvinte, unele probleme ale articulației temporo-mandibulară, parotidei, afecțiuni dentare, cancerul de limbă, cancerul de cavum, amigdalita acută, faringita acută, cancerul amigdalian, cancerul de laringe, funcționarea anormală a ganglionilor cervicali, spondiloza cervicală sau hernia de disc pot fi cauze ale apariției otalgiei.

Afectarea nervoasă conduce la un alt tip de durere de ureche, otonevralgia poate fi determinată de problemele apărute la o gamă variată de nervi faciali, occipitali sau la nervul glosofariangian. (1), (2)

Tratamentul pentru otalgie

Diagnosticul clar de otalgie sau durere de ureche poate fi stabilit doar după un riguros consult ORL pentru care specialistul are în vedere: rinoscopie, bucofaringoscopie, laringoscopie directă, examinare fizică a grupurilor de ganglioni. În cazuri deosebite, medicul specialist poate recomanda și fibroscopie nazo-faringo-laringiană, tocmai pentru că durerea de ureche este adesea prezentă alături de alte simptome. Odată stabilită cauza apariției algiei, medicul specialist ORL poate recomanda tratamentul adecvat.

Chiar dacă antiinflamatoarele, analgezicele și antispasticele sunt de ajutor pentru tratamentul la domiciliu, medicul specialist trebuie consultat pentru a acorda îngriji de specialitate și a putea trata eficient cauza otalgiei. Automedicația poate conduce la probleme de sănătate pentru că nu se pot ști dozele și tratamentul specific fără un diagnostic de specialitate. Medicul va prescrie tratament personalizat, dar este posibil să fie nevoie și de consult interdisciplinar. (1), (2)

Acest articol despre otalgie sau durerea de ureche este strict informativ și nu poate înlocui un consult avizat. Cauzele apariției otalgiei sunt multiple, de aceea trebuie să mergi la medicul specialist și urmezi indicațiile acestuia pentru tratarea corectă a problemei diagnosticate.

Surse de informare:

  1. Otalgia – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK549830/#:~:text=Otalgia%20is%20ear%20pain%20and,from%20somewhere%20outside%20the%20ear.
  2. Earache (Ear Pain, Otalgia) – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22710-ear-ache-ear-pain

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here