Cauzele apariţiei ulcerului şi metode de tratament

1672

ulcerulApariţia ulcerului se datorează stresului, fumatului, consumului de alcool sau datorită unei alimentaţii necorespunzătoare. Cauza care stă la apariţia ulcerului este infecţia cu Helicobacter pylori, o bacterie care provine din apa infectată. Antiimflamatoarele precum aspirina sau ibuprofenul pot declanşa forme grave de ulcer.

Ce este ulcerul

Explicaţia medicală constă în faptul că ulcerul stomacal apare sub forma unei eroziuni în tractul gastrointestinal. Ulcerul nu e o boală molipsitoare sau canceroasă este o boală comună, care se întâlneste la foarte multe persoane. Stomacul deţine mecanisme eficiente pentru a anihila şi dilua substanţele chimice şi acizii, dar se întâmplă ca anumite verigi ale acestui proces să nu mai funcţioneze şi să apară ulcerul.

Există ulcer gastric şi ulcer duodenal iar aceste forme de ulcer se întâlnesc mai mult la bărbaţi decât la femei.

Medicamentele antiinflamatoare administrate pe perioade mai mari de timp, precum aspirina, care sunt recomandate în tratamentul durerilor reumatice şi al altor tipuri de dureri sau în combaterea gripei favorizează apariţia ulcerului. Aşa cum spun anumiţi specialişti aceste medicamente trebuie luate doar după masă.

Infecţia cu bacteria Helicobacter pylori, o bacterie care se localizează în mucusul gastric, este una dintre cele mai frecvente cauze ale ulcerului. Această bacterie se transmite prin salivă, apă infectată, mâini murdare.

Stresul este un alt factor care favorizează apariţia ulcerelor şi degradează mucoasa.

Factori de risc pentru apariţia ulcerului

Fumatul agravează şi mai mult apariţia ulcerelor, mai ales la peroanele care sunt infectate cu bacteria Helicobacter pylori. Aceleaşi repercusiuni are şi consumul de alcool.

Alte cauze mai sunt dietele dezechilibrate, boli ale ficatului si plămânilor sau artrita. Şi persoanele care au antecedente cu ulcer sunt mai predispuse la acest tip de afecţiune stomacală.

Remedii pentru ulcer

Specialiştii spun că în primul rând persoana afectată de această boală ar trebui să reducă mult consumul de cafea, alcool şi sucuri acidulate. Sucul de varză s-a dovedit a fi foarte bun în această situaţie.

Timp de câteva săptămâni se va consuma în fiecare zi acest suc, iar după o perioadă se combină cu cel de ţelină. Studiile anumitor specialişti au demonstrat că varza are calitatea de a uşura tranzitul intestinal şi poate fi tratamentul ideal contra ulcerului.

Suplimentele de vitamine şi minerale pot veni în ajutorul persoanelor cu această problemă de sănătate. Chiar dacă provin din alimentaţie, sau sunt doar capsule, nu îţi vor lipsi zincul şi vitaminele A şi E.

Muşeţelul este planta cea mai bună în astfel de neplăceri stomacale. O cană de ceai dimineaţa şi una seara timp de o lună va face să vă simţiţi mult mai bine.

Afinele şi menta sunt alte plante folosite în caz de ulcer, la fel ca şi extractul de lemn-dulce sau scoarţă de ulm. Cere părerea unui medic naturist pentru a-ţi prescrie un tratament naturist. De asemenea mai sunt şi combinaţii de ulm, echinaceea, ciuperci, varză sub varianta de suc, folosit ca tratament, dar trebuie consultat un medic.

Tratamentul Ayurvedic, homeopat sau cel tradiţional chinezesc sunt şi ele benefice în combaterea ulcerului. Terapia Ayurvedica constă într-un regim de viaţă şi o alimentaţie naturistă, foarte atent controlată.

La îndemâna noastră stau şi o serie de ceaiuri care pot înlătura simptomele neplăcute ale gastritei şi ulcerului. Unul dintre acestea este obţinut din flori de salcâm. Se toarnă o cană de apă clocotită peste o lingură de flori uscate. Se lasă vasul acoperit un sfert de oră, apoi se filtrează. Se consumă 2 căni/zi, după masă. Această infuzie calmează arsurile la stomac şi poate fi folosită în cure de lungă durată. Ceaiurile din frunze de zmeură ajută la reducerea acidităţii gastrice. Se toarnă o cană de apă clocotită peste 1-2 linguriţe de frunze uscate. Se lasă vasul acoperit timp de 10-15 minute şi apoi se strecoară. Se beau 2 căni/zi, între mese. Tot în caz de ulcer gastro-duodenal, infuzia de gălbenele are acţiune calmantă şi cicatrizantă. Se toarnă o cană de apă clocotită peste 2 linguriţe de flori uscate. Se lasă vasul acoperit 15-20 de minute, apoi se strecoară. Se beau 2 căni/zi: prima se bea pe stomacul gol, iar cea de-a doua, între mese.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here