Cauzele apariţiei herpesului şi combaterea lui

5130
herpes 1Este o boală foarte răspândită putând să apară atât la copii cât şi la adulţi. Ea este produsă de un virus care după multiplicare se poate răspândi pe calea sângelui în diferite organe. Infecţia cu herpes variază de la forme moderate (o infecţie la ochi sau la buze) la forme grave.

Manifestări ale apariţiei herpesului
Apariţia herpesului poate da o stare de indispoziţie generală, somnolenţă sau insomnie, dureri de cap, nervozitate, scăderea poftei de mâncare, greţuri, frisoane, creşterea temperaturii sau dureri în muşchii coloanei vertebrale ce se accentuează la extensia capului, dar toate aceste simptome dispar în 3-5 zile de la debut. În cazul pielii şi a mucoaselor apare o erupţie de mici băşicuţe cu lichid clar care se rup cu uşurinţă, lăsând eroziuni ce se vindecă în câteva zile. Pe toată durata bolii sau chiar puţin înainte de apariţia ei, bolnavul are senzaţii de arsură sau mâncărime locală.
Vindecarea se face în 11-12 zile, dar după vindecare virusul rămâne în organism şi poate recidiva. Dacă organismul este slăbit datorită unei alimentaţii necorespunzătoare (mai ales cu carne grasă sau salam), datorită unui efort fizic, datorită stresului, unor expuneri succesive la soare sau datorită altor cauze atunci herpesul reapare.
De asemenea, un herpes este amplificat de boli concomitente ca diabet zaharat şi tuberculoză sau apare în formă de Zona Zoster, cu dureri greu de suportat.
Reapariţia frecventă a unui herpes pe buze indică de fapt şi o lipsă de fier în organism, lipsă ce slăbeşte sistemul imunitar. Dacă organismul are o putere de apărare normală, un sistem imunitar bun, el stăpâneşte eficient agresivitatea virusului, infecţia fiind stinsă pentru o perioadă îndelungată.
Totuşi, este o boală ce nu trebuie ignorată, căci prezenţa virusului în organism poate conduce la multe complicaţii. Astfel, localizarea la ochi poate duce la opacitate corneană sinonimă cu pierderea vederii. De asemenea, copiii mici contaminaţi de la mamă pot păstra acest virus toată viaţa.
Recomandări în cazul apariţiei herpesului
Repaos fizic de 1-2 zile mai ales la cei cu imunitate scăzută, la cei aflaţi în convalescenţă după alte boli, la cei bolnavi sau la copii.
Alimentaţia va fi formată din cât mai multe legume şi fructe proaspete, în special cele bogate în vitaminele A, C şi E. în primele zile de boală sunt excluse alimentele care conţin grăsimi căci ele grăbesc apariţia erupţiei.
Fumatul este exclus pe toată durata puseului eruptiv
Se beau infuzii din plante medicinale (urzică, pătlagină îngustă, revent etc.). Infuziile se fac cu o linguriţă plantă la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi, încet, înghiţitură cu înghiţitură. Se mai recomandă infuzii de amestecuri de plante, două căni pe zi: rădăcină de stejar, muşeţel, salvie şi sulfină în părţi egale sau urzică, rozmarin, pătlagină şi fumărică în părţi egale.
Tinctură de gălbenele, 20 picături, de trei ori pe zi.
Se unge locul de apariţie al herpesului cu alifie de gălbenele, alifie de roiniţă, alifie de propolis sau ulei de şovârn.
Se pun comprese şi tamponări cu decoct de brusture sau infuzie de muşeţel. Se mai recomandă comprese cu argilă rece.
În cazul herpesului localizat la buze, se poate unge locul afectat cu albuş de ou bătut spumă (de trei până la şapte ori pe zi).
În cazul herpesului genital se fac spălături cu frunze de nuc sau cu pelin şi tamponări de mai multe ori pe zi cu suc de lămâie sau oţet de mere şi miere. Pentru a-i feri pe cei din jur de îmbolnăvirea cu herpes trebuie remarcat faptul că veziculele herpetice conţin mari cantităţi de virus, care supravieţuiesc până la 7 zile şi ele pot fi transmise prin salivă.
Virusul poate afecta mai ales persoanele cu afecţiuni concomitente, cu sistem imunitar slăbit, gravide, copii mici cu probleme de sănătate, rahitici, distrofici, convalescenţi, etc.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here