Cauze care duc la deteriorarea smalţului dinţilor

4206

smaltul dintilor2Smalţul dinţilor este destul de rezistent şi asta din cauza mineralelor, dar el poate fi traumatizat. Specialiştii afirmă că acizii proveniţi de la bacteriile din placa depusă pe dinţi duc la scăderea pH-ului dintelui şi la demineralizarea smalţului. O demineralizare se produce de regulă atunci când mâncăm sau bem ceva acid.

 

 

 

Smalţul se poate sparge sau crăpa, dar spre deosebire de oase, smalţul se reface.

Carii şi sensibilitate

Atunci când smalţul este atacat, partea de sub, dentina, devine vulnerabilă. Astfel dintele este mult mai predispus la carii, devine sensibil la rece, cald sau dulce.

Cum atacă bacteriile smalţul?

Bacteriile din cavitatea bucală supravieţuiesc cu zahărul din resturile alimentelor consumate. În acest mod iau naştere acizi care atacă smalţul. Acizii care se găsesc în sucurile carbogazoase sau alte băuturi atacă dinţii. Dacă se abuzează de aceste băuturi şi se consumă pe o perioadă mare de timp poate avea loc eroziunea dintelui.

Din ce cauză are loc deteriorarea smalţului?

Afecţiuni digestive. Bulimia, care provoacă voma sau refluxuri acide pot deteriora smalţul dinţilor. Acidul din stomac ajuns în gură degradează smalţul dentar. Xerostomia. Sau în termeni populari gura uscată, şi se datorează faptului că atunci când nivelul salivei din gură scade şi uneori chiar drastic. Aceasta nu se poate spune că este o problemă de sănătate, dar poate fi un pas spre declanşarea unor afecţiuni. În această situaţie, acizii rămân la nivelul gurii pe termen mai lung, afectând în special smalţul. În mod firesc, saliva neutralizează acizii care determină eroziunea dentară. Obiceiuri nepermise. Nu te ajuta de dinţi niciodată pentru a deschide o sticlă, pachet sau alte recipiente. Astfel te vei putea alege cu smalţul crăpat sau spart al dinţilor. Roaderea unghiilor sau spargerea seminţelor pot avea aceleaşi efecte devastatoare pentru dinţi. Bruxismul. Sunt persoane care în timpul somnului lovesc sau îşi frecă dinţii. Acest lucru se numeşte bruxism nocturn. Bruxismul este cauza stresului şi anxietăţii. Bruximul se datorează stresului, fiind cauza principală. Se mai poate datora şi reacţiei fireşti a corpului în momentul în care dinţii nu se aliniază şi nu sunt poziţionaţi corect. Bruxismul se mai datorează şi anumitor boli neuromusculare rare, care afectează faţa. Frecatul dinţilor poate determina tocirea smalţului, are loc expunerea dentinei şi în acest mod dinţii devin sensibili. Copiii şi eroziunea smalţului. Copiii cu probleme dentare sunt din ce în ce mai mulţi. De ce? Medicii stomatologi spun că în prezent copiii consumă multe sucuri acidulate şi dulciuri. Alimentaţia. Cele mai neprietenoase alimente sunt oţetul şi murăturile şi asta datorită ph-ului scăzut. De asemenea nu sunt indicate pentru sănătatea dinţilor nici gemul de fructe, muştarul, maioneza şi ketchup-ul, deoarece au pH-ul situat între 3,0 şi 4,0. Şi consumul de fructe poate face rău smalţului dinţilor. Datorită pH-ului foarte scăzut, lămâile sunt considerate fructele cele mai periculoase pentru dinţii tăi. După lămâi, urmează merele, portocalele şi grepfrutul.

Cum îţi poţi îngriji dinţii?

* Redu cât de mult poţi consumul de băuturi acidulate şi alege produsele alcaline care neutralizează acizii (produse lactate). Paiul folosit pentru a bea sucul poate ţine acizii la distanţă de dinţi;

* Foloseşte guma fără zahăr după fiecare masă. Are loc în acest mod producerea salivei, care neutralizează acidul din cavitatea bucală. Şi dacă bei apă, va fi foarte bine. Apa clăteşte dinţii şi scade şi nivelul de acid din gură;

* Periajul dinţilor de două ori pe zi face parte din procesul de îngrijire al dinţilor. Dar pentru a nu-i deteriora, apelează la periajul dinţilor după oră după ce ai consumat alimente sau băuturi acide.

* Mergi periodic la un control stomatologic. Astfel vei primi ajutor şi sfaturi pentru a-ţi îngriji cât mai bine dantura.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here