Câți bani primește Gorjul pentru investiții în rețelele de gaz

1987

Noi alocări de fonduri pentru județul Gorj prin programul național de investiții „Anghel Saligny”. Este vorba de 161.352.028 lei, bani care vor fi folosiți pentru înființarea, extinderea și modernizarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale.

În total, județelor le-a fost repartizată suma de 7,5 miliarde de lei.
„70% dintre localitățile din România nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale. Trebuie să asigurăm serviciile publice de bază în cât mai multe localități, acesta a fost motivul pentru care Guvernul a creat Programul de investiții «Anghel Saligny», prin care vom racorda gospodăriile la rețeaua de apă, canalizare, gaze și vom reabilita drumuri”, a declarat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.
Cea mai mare sumă, 236.629.506 de lei, a fost alocată județului Suceava, urmate de alocările pentru județele Teleorman, Olt, Vaslui și Iași.
„Criteriile de selectare care au fost luate în considerare la alocarea sumelor au fost numărul de unități administrativ-teritoriale dintr-un județ, numărul de locuitori, ponderea localităților (UAT) unde gospodăriile nu sunt racordate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale și impozitul pe venit colectat”, a spus ministrul Dezvoltării.
Ministerul Dezvoltării finanțează și alte proiecte, pe domeniul rețelelor de gaze naturale, depuse inițial la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar preluate prin OUG nr. 40/06.04.2022, care prevăd dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale din 165 unități administrativ-teritoriale.
Prețul gazelor a explodat în ultimul an. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în intervalul aprilie 2021 – aprilie 2022, preţurile la gaze naturale au crescut cu 85,27%.
Pentru lucrări de drumuri și aducțiuni de apă și canalizare prin „Anghel Saligny”, Gorjul a primit circa 1,2 miliarde de lei. Autoritățile județene au anunțat că au fost depuse 156 de proiecte prin PNI „Anghel Saligny”.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here