Cât de sănătos este popcornul?

466
popcornAlimentele sănătoase de altădată au încăput pe mâna industriei şi s-au transformat, în prezent, în adevăraţi duşmani ai sănătăţii. Popcornul este o încântare atunci când mergi la cinema sau atunci când vizionezi un film la tine acasă. Captat de acţiunea filmului, mănânci fără oprire şi până să îţi dai seama, pachetul cu floricele a ajuns deja la final.

Floricelele cumpărate din comerţ sau preparate la intrarea în sălile de cinema nu sunt atât de sănătoase pe cât sunt de gustoase ori pe cât de rapid se termină. O analiză nutriţională a acestui delicios aliment scoate la suprafaţă un rezultat surprinzător: popcornul este plin de grăsimi saturate, sodiu şi calorii.

Astfel că o porţie mare de popcorn cu unt este similară cu o omletă cu şuncă de la micul-dejun, un Big Mac cu cartofi prăjiţi, sau o friptură mare.
Aceste descoperiri au surprins o mare parte din consumatori, mai ales că majoritatea acestora vedeau popcornul ca pe o gustare sănătoasă şi uşoară.
Marion Nestle, profesor de nutriţie la Universitatea New York consideră că problema este de fapt cantitatea de popcorn consumată. Acesta a afirmat că „o pungă mare reprezintă trei pătrimi din necesarul zilnic de calorii”, dar în acelaşi timp este de părere că un bol mic de floricele ar fi recomandat.
Totodată, popcornul care se prepară la cuptorul cu microunde conţine o serie de arome (în special arome artificiale de unt sau caşcaval) despre care s-a descoperit că pot produce boli respiratorii.
De cealaltă parte, s-a descoperit că popcornul ar putea preveni cancerul deoarece are un conţinut foarte mare de polifenoli, adică o serie de antioxidanţi care imunizează organismul. Studiul a fost condus de chimistul Vinson de la universitatea Scranton din Pennsylvania, iar acesta a declarat că „suntem surprinşi de nivelul de polifenoli existenţi în popcorn – în opinia mea este o mâncare bună dacă este consumată cu limite”.
Acelasi studiu a măsurat concentraţia de polifenoli din cereale, iar rezultatul a fost la fel de uimitor ca şi în cazul popcornului: cerealele intregrale sunt o sursă bogată de antioxidanţi.
De asemenea, popcornul este bogat în fibre, de care organismul are foarte mare nevoie mai ales pentru a se proteja de cancerul de colon.
De reţinut! Popcornul în stare naturală, fără adaos de unt, caşcaval, sare sau grăsimi este un produs sănătos, sărac în calorii şi sodiu. Astfel, poate fi considerat o gustare recomandată şi nicidecum blamată.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here