Cât de periculoase sunt pentru organism fructele şi legumele crescute artificial?

572

fructe si legume 2Fructele şi legumele care sunt destinate comercializării, acelea de care avem parte zi de zi, au multe pesticide, iar acestea afectează sistemul digestiv, sistemul nervos, ficatul sau rinichii.În plus, fructele care se alterează uşor – precum căpşunile, strugurii, caisele etc., iar dintre legume, roşiile – se tratează cu anumite substanţe care să le păstreze conservarea pe perioade mai mari după ce au fost culese, pentru a rezista mai mult în magazine.

Dar preocuparea noastră este să aflăm în ce măsură fructele şi legumele ne afectează sănătatea, aşa cum se întâmplă şi cu alte produse din comerţ (preparate din carne, dulciuri, etc.

Prin spălarea fructelor şi legumelor se îndepărtează o parte din aceste pesticide (dar nu în totalitate niciodată), şi asta datorită substanţelor utilizate dar şi în funcţie de fructul/leguma (de permeabilitatea cojii) – chimicalele folosite. Câteodată doar o spălare este suficientă pentru a înlătura contaminarea.

fructe si legumeIată ce trebuie să facem pentru a reduce cât mai mult posibil riscul îmbolnăvirii ca urmare a consumului de fructe şi legume tratate cu chimicale.

– fructele şi legumele se vor spăla foarte bine cu apă călduţă;

– în ceea ce priveşte roşiilor, spălaţi-le normal, cu apă caldă, după care mai spălaţi-le odată în apă cu bicarbonat de sodiu;

– încercaţi să sesizaţi aroma gustului fructelor sau legumelor consumate. Se poate observa câteodată, chiar şi după o spălare corespunzătoare, un gust diferit de cel natural pentru fructul sau leguma respectivă. Dacă aţi observat acest aspect indicat ar fi să nu mâncaţi/sau să curăţaţi coaja şi să încercaţi încă odată;

– curăţaţi merele şi perele dacă, după ce le-aţi spălat, mai simţiţi o aromă dubioasă. Aceste fructe se pot curăţa şi, de regulă după ce au fost curăţate, chimicalele sunt înlăturate (ele infiltrându-se doar în coaja merelor şi a perelor);

– chiar şi citricele trebuie spălate înainte de a le îndepărta coaja! Deoarece mâinile intră în contact cu substanţele de pe coajă mai apoi cu pulpa fructului, pe care urmează să o consumaţi.

Ţinând cont de aceste sfaturi, va scădea foarte mult riscul contaminării şi mai departe al îmbolnăvirii cu aceste pesticide ori conservanţi ai fructelor şi legumelor pe care le consumăm zi de zi.

Rămân însă riscurile în ceea ce priveşte fertilizatorii nocivi, care nu pot fi eliminate decât prin:

– achiziţionarea de fructe şi legume de la ţărani (riscul este minim, dar nu eliminat);

– prin consumarea de legume şi fructe bio. Deşi la noi în ţară sunt foarte puţine, iar preţurile sunt foarte mari, de 3,4 ori mai scumpe decât al celorlalte fructe şi legume obişnuite;

– consumarea de fructe şi legume direct din grădina noastră (ar fi varianta optimă).

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here