Casa Memorială Keber plânge – Consiliul Judeţean Gorj se face că n-aude

380

casa keber (2)Ne aducem aminte de Iosif Keber doar la câte-o comemorare
Casa în care a locuit şi creat peste 50 de ani (din Târgu-Jiu, str. 11 Iunie 1848) marele artist se află într-o stare deplorabilă

Alexandra Andrei, directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, vorbeşte despre o donaţie de carte franceză pentru Secţia carte de artă „Iosif Keber”
M-am înarmat cu un aparat de fotografiat şi l-am invitat să-mi fie ghid pe cel mai bun cunoscător al subiectului. Prof. dr. Ion Mocioi. Profesorul Mocioi, un fel de „tătic” al bibliotecii şi muzeului „Iosif Keber”, este cel mai în măsură să ne vorbească despre viaţa şi opera pictorului.
Încă din momentul primilor paşi ne-am arătat nedumerirea că strada se numeşte „11 Iunie 1848”, ziua naţionalizării principalelor mijloace de producţie, cum se numea ea în istoriografia comunistă. Ei bine, pe vremea când Ion Mocioi era senator PRM, domnia sa a propus ca strada să poarte numele artistului, dar s-a opus prefectul de atunci, Toni Greblă, actual senator PSD.
Renovarea mai scumpă decât clădirea
picture 023Apropiindu-ne de Casa Iosif Keber i-am mai văzut acoperişul din tablă ruginită. Fusese acoperită pe cheltuiala lui Ion Mocioi la începutul anilor ‘90. Tabla are nevoie urgentă de tratare cu grund şi revopsire. Clădirea nu este nici zugrăvită, iar scara de la intrare ca şi unii pereţi au început să pice din cauza intemperiilor şi a vechimii. Aflu că proiectul refacerii exterioare a Casei Iosif Keber ar costa, la preţurile de astăzi, mai mult decât valoarea totală a clădirii. Şi cum Consiliul Judeţean Gorj nu are bani, lucrările trenează. Cu optimismul lui funciar, Ion Mocioi speră ca în vara asta preşedintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, să se ţină de cuvânt şi să renoveze clădirea. Mai ales că arhitectul târgu-jian Iulian Cămui s-a oferit să facă el proiectul gratis! Până atunci, clădirea pare că plânge. Chiar dacă afară-i soare şi frumos, pereţii exteriori coşcoviţi ori pur şi simplu dărâmaţi vorbesc despre nepăsarea la care clădirea e supusă.
Desigur, cu un asemenea ghid priceput, precum prof. univ. dr. Ion Mocioi, a fost o plăcută revelaţie să văd colecţia de carte lăsată de Iosif Keber şi Muzeul cu picturile sale bisericeşti. Artistul fiind născut şi crescut în Târgu-Jiu. Dar a fost unul dintre cei mai mari pictori bisericeşti din Europa. Cu biserici pictate în România, în toate provinciile, dar şi în Germania, Franţa ori Israel. Nu despre viaţa şi opera sa ne-am propus să scrie acum. Numai că urmaşul testamentar, care este profesorul Ion Mocioi, are un legământ faţă de artist. De aceea s-a şi ocupat ca din 1989, când s-a ridicat la Ceruri proprietarul casei şi a importantei colecţii de carte de artă, să doneze statului român clădirea, picturile şi tot avutul lui Iosif Keber.
Trei tone de carte franceză
La final, să mai amintim că această clădire este, după cum scrie pe peretele exterior, MONUMENT ISTORIC. Clădire executată după un proiect propriu pictural şi baroc de însuşi proprietarul Iosif Keber în anii ’30. Iar în această clădire ar trebui să fie primite şi cele trei tone de carte franceză donate de Biblioteca Naţională a Franţei către Biblioteca Judeţeană „Christian Tell”, a cărei secţie este Colecţia „Iosif Keber”. Una dintre cele mai importante colecţii de carte de artă din România!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here