Casa Iris, un adăpost împotriva frigului pentru nevoiaşi

372

casa irisCasa Iris din Târgu-Jiu a devenit aglomerată în ultimele zile datorită frigului de afară, imposibil de îndurat de cei acre nu au o locuinţă deasupra capului şi nici un venit lunar.

Doar în trei zile, patru persoane au apelat pentru cazare şi masă la centrul social de urgenţă din zona Abator a municipiului. „În prezent, sunt cazate 22 de persoane, din care şapte copii, însă avem locuri să primim dacă mai avem solicitări”, ne-a declarat Alina Truşcă, director adjunct al Direcţiei de Protecţie Socială Târgu-Jiu.

În cadrul Casei Iris sunt două dormitoare, unul pentru bărbaţi, şi altul pentru femei, fiecare dotat cu câte 16 paturi. „Avem condiţii foarte bune, există o sală de mese, o bucătărie cu frigider şi aragaz acolo unde oamenii îşi pot găti şi depozita alimentele, iar solicitanţii au parte de căldură, frigul de afară nemaifiind o problemă”, a mai spus adjuncta. Hrana celor cazaţi se asigură prin Cantina de Ajutor Social, iar autorităţile locale anunţă faptul că cei care n-au unde să doarmă să apeleze fără să stea pe gânduri la Casa Iris. Conform legii, fiecare persoană care solicită cazare nu poate sta în cadrul centrului mai mult de 60 de zile, însă reprezentanţii Direcţiei de Protecţie Socială Târgu-Jiu îi asigură că dacă au locuri, nevoiaşii pot rămâne o vreme mai îndelungată.
Lunar, costurile de întreţinere ale Casei Iris se ridică la suma de 5.000 lei, bani acordaţi din bugetul local. De cei cazaţi la centrul social de urgenţă pentru persoanele fără adăpost se ocupă prin rotaţie patru angajate ale Direcţiei, şi un angajat al Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu. În clădire mai funcţionează un birou administrativ şi unul medical. Cetăţenii cazaţi la Casa Iris sunt consiliaţi atât psihologic, cât şi profesional, astfel ajungându-se ca unii dintre ei să aibă un serviciu, însă să nu-şi poată procura o locuinţă.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here