Casă, în căminul de fete din Ţicleni

355

fostele locuinte2Câteva suflete care trăiesc de pe o zi pe alta îşi petrec, pentru prima dată în mulţi ani, o iarnă într-un loc cald. Aceştia locuiau în nişte dărăpănături, alături de adulţi fiind şi câţiva copii minori.

Este vorba despre mai multe familii din Ţicleni care, de câteva luni însă, sunt adăpostite în căminul de fete de la liceul din localitate.

Până acum, circa şapte familii locuiau în spaţii mai mult decât insalubre, fără curent sau gaze. Acum, aceşti oameni stau în căminul de fete, până când se vor găsi alte soluţii pentru ei. Spaţiile în care şi-au dus traiul câţiva ani buni au fost, cândva, locuite de angajaţii de la Schela de Petrol Ţicleni, societatea plătindu-le utilităţile. În urma disponibilizărilor, însă, foştii muncitori au plecat iar clădirile au rămas goale şi părăsite.
Câteva familii şi-au găsit acolo un acoperiş. În condiţii greu de imaginat, fără căldură sau apă şi, de iarna trecută, şi fără curent electric, doar câţiva dintre ei beneficiază de ajutor social, restul trăind din munca cu ziua.
O iarnă la căldură
casa nouaPotrivit referentului din cadrul Primăriei Ţicleni, Geanina Pârvulete, aceste familii au fost mutate din luna noiembrie în căminul de fete al liceului pentru că nu există spaţii special amenajate pentru astfel de cazuri sociale. „După ce le-a fost întreruptă şi alimentarea cu energie electrică, am decis să îi ajutăm şi noi cum putem şi, ca o măsură de urgenţă, i-am mutat în câteva camere din căminul de fete. Momentan nu plătesc nimic acolo, dar de la primăvară trebuie să îşi găsească unde să stea. Nu îi putem ajuta la infinit”, a spus Pârvulete.
Trăiesc din 40 de lei
Una dintre persoanele care locuiau de ani buni într-o astfel de clădire este Viorica Luca. Femeia şi concubinul ei nu au venituri şi locuiesc împreună cu băieţelul lor în vârstă de 13 ani. De o lună, însă, la aceştia s-a mutat şi o fiică mai mare, împreună cu fetiţa sa în vârstă de 4 ani. „Soţul meu lucrează cu ziua, nu avem pensie sau salariu. Ne bucurăm că ne-am mutat aici, în camera asta. Acolo nu aveam unde să stăm, nu aveam curent, nu aveam apă, nimic. Unde să stăm? Mai ales cu bolile mele nu mai puteam sta acolo”, a povestit femeia. Aceasta suferă de diabet şi ciroză pe care a descoperit-o de curând, plătind mai bine de 100 de lei lunar, pe medicamente. Şi asta în condiţiile în care singurii bani pe care îi primesc constant în fiecare lună sunt cei circa 40 de lei, alocaţie pentru copilul minor.
La primăvară rămân iar pe drumuri
Toate aceste familii locuiesc gratuit, pe parcursul iernii, în camerele de la cămin, însă când va veni primăvara vor trebui să îşi găsească un alt loc. O speranţă ar fi reabilitarea spaţiilor în care au locuit până acum. Totuşi, reprezentanţii primăriei au declarat că măcar unul dintre cele patru imobile dezafectate ar putea fi reabilitat. „Din discuţiile pe care le-am avut cu domnul primar, vom încerca să reabilităm măcar una dintre clădiri, care este în condiţii ceva mai bune, pentru a realiza locuinţe sociale. Este, însă, vorba despre o investiţie mare”, a spus referentul. Chiar dacă nici în prezent condiţiile nu sunt unele de lux, oamenii sunt mulţumiţi că au căldură şi un acoperiş deasupra capului care nu ameninţă să se prăbuşească peste ei. Ce vor face, însă, de la primăvară, rămâne de văzut.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here