Casă distrusă în incendiu, reconstruită cu ajutorul donațiilor sătenilor

1568

Gest de solidaritate în comuna Polovragi, unde aproape toți localnicii au sărit în ajutorul unei familii a cărei casă a fost distrusă de flăcări în urmă cu aproape două săptămâni. Oamenii s-au mobilizat și au pus mână de la mână pentru a-i ajuta pe cei rămași acum fără un adăpost deasupra capului. Incendiul s-a produs când proprietara, o bătrână, nu era acasă, iar ceilalți membri ai familiei sale erau plecați cu animalele la câmp, aceasta fiind și ocupația de bază a lor. Ana Cazacu spune că nu are nici măcar o pensie și că trăiește din ce poate, focul izbucnit la locuința sa fiind ultimul necaz la care s-ar fi gândit în aceste vremuri grele.
„Am fugit de unde eram și am venit la casă ca să vedem ce mai putem salva. Am ieșit repede că nu puteai sta din cauza fumului. S-a extins focul și nu a mai rămas nimic. Niște acte am apucat să scot dintr-o cameră. Acum ne bucurăm că ne ajută oamenii din sat să reconstruim. Noi posibilități nu avem, dar din fericire domnul primar și cu oamenii s-au mobilizat și înțeleg că ne ajută. Dacă nu veneau ploile acum se apucau deja să toarne beton, dar acum așteaptă să se facă vremea bună. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care ne sunt alături pentru că altfel nu știu ce am fi făcut pentru că nu am nici măcar pensie”, spune bătrâna. Vecinii săi au fost cei care au observat focul și au încercat să îl stingă cu ajutorul găleților cu apă. Oamenii au chemat însă pompierii pentru că și-au dat seama că riscă să vadă cum ard și casele lor, flăcările extinzându-se repede. „Ne-am pomenit cu fum ieșind din casă. Am dat cu niște găleți cu apă, dar a intrat focul peste mine. Nu era nimeni acasă la ei, am sunat noi după pompieri ca să stingă totul. Acum ajutăm toți care cum putem, unii cu mai mult, alții cu mai puțin”, spune un vecin.
Toți localnicii se mobilizează acum pentru a ajuta la reconstruirea casei. Unii oferă nu doar diverse sume de bani, ci și disponibilitatea de a munci efectiv la refacerea construcției. „N-am avut la noi în comună, nu în sat, în comună, așa ceva, să rămână casa scrum. Bine că nu a fost noaptea și să ardă cu ei înăuntru. Sunt oameni harnici, care aveau ce le trebuia în casă, dar uite că au rămas fără nimic în câteva clipe. Venim acum să îi ajutăm pentru că suntem aproape și ne mobilizăm și cu bani, dar și cu muncă. Nu avem nici noi posibilități mari, dar ne rugăm să se facă casa până la iarnă. Acum dorm toți într-o cămăruță aici și doi stau la animale pe câmp”, spune o localnică. Din casa distrusă de incendiu nu a mai rămas nimic. Pereții sunt încă în picioare, dar în rest totul trebuie refăcut. Primarul Gheorghe Epure spune că oamenii vor fi ajutați inclusiv de autoritățile locale, chiar dacă încasările la buget în această perioadă sunt inexistente. „Sunt oameni din localitate care au oferit ajutor fără să vrea să fie cunoscuți. Au dăruit din suflet, doar ca să ajute. E lăudabil cum s-a mobilizat comunitatea și vreau să le mulțumesc tuturor că au găsit posibilități pentru a ajuta această familie. Noi vom ajuta la rândul nostru, în funcție de buget să alocăm între 15 și 20.000 de lei. Avem încasări zero la ora actuală din cauza crizei și nu știu suma exactă, dar ajutor vom oferi și noi. Cu ajutorul lui Dumnezeu sperăm ca până în toamnă să fie gata casa cu totul. Avem echipe de constructori care au promis că vor face anumite lucrări, șapa, zidărie interioară, finisaje, acoperiș, tot ce e necesar”, spune primarul.
Până acum localnicii au dăruit peste 30.000 de lei, suficient cât să înceapă lucrările și să existe front de lucru pentru câteva săptămâni.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here