Casa de Pensii Gorj are în plată zeci de dosare pentru pensiile comunitare

653

Casa Judeţeană de Pensii Gorj virează lunar pensii comunitare şi internaţionale către beneficiarii din mai multe state, drepturile fiind stabilite în urma documentelor care atestă stagiile de cotizare.

Toate persoanele care au realizat stagii într-un stat al Uniunii Europene, cât şi într-o ţară non-UE pot solicita, în momentul în care îndeplinesc condiţiile pentru o categorie de pensie, un drept de pensie atât conform legislaţiei naţionale, cât şi conform legislaţiei statului comunitar unde a lucrat.
Potrivit conducerii Casei Judeţene de Pensii Gorj, în prezent, la nivelul judeţului nostru, se achită 30 de pensii comunitare, plătite fie în dolari americani ori dolari canadieni, fie în euro. “Avem în plată lunară 30 de pensii comunitare şi internaţionale: Austria – 4, Germania – 7, Grecia – 1, Italia – 7, Spania – 8, şi către state non membre UE avem două în plată pentru Canada şi una pentru SUA”, a declarat Ioana Talău, directorul CJP Gorj. Aceasta a precizat că activitatea privind stabilirea drepturilor de pensii internaţionale se desfăşoară cu întârziere. “Motivele cele mai frecvente sunt: corespondenţa greoaie care se poartă cu instituţiile din străinătate, precum şi faptul că instituţiile similare din străinătate nu transmit cu documentele complete care să ateste stagiul realizat în România”, a mai spus şefa CJP Gorj.
Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) a încheiat un parteneriat cu sucursala din România a unei bănci prin intermediul căreia pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale cuvenite beneficiarilor sistemului public se transferă în străinătate, într-un cont bancar deschis de aceştia la o bancă de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere obişnuită, după caz.
Pentru a putea beneficia de drepturile de pensie în ţările în care s-au stabilit, beneficiarii nerezidenţi aflaţi în plată au obligaţia de a transmite anual, până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an, un certificat de viaţă. Acesta este transmis de către toţi beneficiarii cu domiciliul în străinătate, ca urmare a unor notificări primite anual de la Casa Judeţeană de Pensii, cu menţionarea termenului maxim până când poate fi transmis certificatul de viaţă.
Izabella Molnar

2 COMENTARII

  1. cum pot sa obtin formularu U1 vechiul E301 unde trebuie sa ma adresez mentionez ca am lucrat an cadrul complex energetic oltenia mai precis an zona Rovinari MULTUMESC

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here