Cărţile, lăsate pradă prafului şi uitării

407

anticariat (1)Tot mai puţini oameni uită să îşi hrănească şi spiritul, cumpărând o carte, fie ea de la anticariat. Dacă librăriile au clienţi tot mai rari, preţurile fiind destul de ridicate, nici la anticariate nu se înghesuie

foarte mulţi, trecând pe lângă ele fără ca măcar să aibă interes să intre. Standurile din stradă sunt cele care mai stârnesc din când în când curiozitate, însă nici acestea nu atrag prea multă lume.

Cărţi de specialitate care se găsesc rar sau volume ieftine, acestea sunt cele mai căutate. Şi obiectele de artă sau colecţie mai stârnesc interes, dar mulţi, din cauza preţurilor, vin, se uită şi pleacă, lipsa banilor împiedicându-i să şi achiziţioneze. „Noi avem cam aceiaşi clienţi de vreo 12 de ani de când am început această afacere. Din când în când mai vedem şi ceva feţe noi, dar asta nu se întâmplă prea des”, a declarat administratorul unui astfel de anticariat. De cele mai multe ori oameni trec pe lângă anticariat fără cea mai mică intenţie de a intra şi a se interesa, cu toate că preţurile sunt foarte mici.
Puţini ştiu de anticariat
În municipiul Târgu – Jiu există şi două standuri în stradă de unde se pot achiziţiona cărţi la preţuri foarte mici. Fie că e cald sau frig, vânzătorii stau şi aşteaptă puţinii clienţi încă interesaţi de cultură. „În stand e mai bine, trec oamenii şi văd cărţile. Se mai interesează. Aici nu le prea vine să intre şi foarte puţini ştiu de acest loc. Sunt sigură că nici 10% din locuitorii oraşului nu ştiu de anticariat”, a mai spus acelaşi manager. Cu toate că frigul din ultimele zile a fost destul de mare, vânzătorii de cărţi stau în stradă şi acum, vânzând cu preţuri foarte mici în speranţa că se va opri cineva şi la standul lor.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here