Cartea săptămânii – Unsprezece minute

782
coello“Ce am de pierdut dacă mă decid să mă transform pentru o vreme într-o … cuvântul e greu de conceput şi de scris … dar haide … ce pot pierde dacă mă decid să fiu prostituată o vreme? Onoarea. Demnitatea. Respectul faţă de mine însămi. Dacă mă gândesc bine, n-am avut niciodată nici unul dintre aceste trei lucruri. N-am cerut să mă nasc, n-am izbutit să fiu iubită de cineva, totdeauna am luat hotărâri greşite – acum las viaţa să decidă în locul meu. “

Unspezece minute, ne conturează tabloul Mariei, o fată obişnuită, fără prea multe vise măreţe. Convingându-se destul de devreme că nu va găsi dragostea adevărată, ci că aceasta este ”un lucru cumplit care te face să suferi”, ea pleacă în căutarea fericirii şi bogăţiei.
Astfel ajunge să practice “cea mai veche meserie a lumii” în Geneva. În timpul petrecut acolo, reuşeşte să se cunoască pe ea, şi începe să descopere o altă latură a bărbaţilor: “Bărbaţii sunt foarte ciudaţi.[…] Pot să bată, pot să strige, pot să ameninţe, dar mor de frica femeii.”
Ritualul urmat în fiecare seară devine deja rutină. Înţelege că meseria pe care o practică ea, de fapt „era o profesie ca oricare alta”. Singurul lucru care făcea diferenţa era timpul: totul se rezumă la unsprezece minute.
Totul se schimbă în momentul în care frumuseţea şi strălucirea sa lăuntrică îi sunt descoperite de pictorul Ralf Hart, în timp ce îi pozează pentru un tablou. Maria este cucerită de el, cu toate că acesta nu ştie nimic despre ea. Oare Ralf este cel care o să o ajute pe Maria să se regăsească? Citiţi “Unsprezece minute” şi veţi afla!
Unsprezece minute nu este un roman de dragoste, dar vorbeşte despre aceasta. Subiectul principal îl constituie căutarea fericirii, a împlinirii personale şi a curajului de a ne îndeplini visele. Maria reprezintă toate femeile şi tot ceea ce acestea simt în diferite momente ale vieţii.
Autor Paulo Coelho
Editura Humanitas
An apariţie 2007
Număr de pagini 256
Alexandra APOSTOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here