Cartea săptămânii – Istoria lui Dumnezeu

400
caerte“Această carte nu va fi o istorie a realităţii inefabile a lui Dumnezeu Însuşi, care este dincolo de timp şi de schimbare, ci o istorie a modului în care oamenii L-au perceput de-a lungul timpului, de la Avraam până în zilele noastre. Ideea lor despre El are o istorie, căci a fost întotdeauna ceva uşor diferit pentru fiecare grup de oameni care au folosit-o în diverse epoci. Felul în care o anumită generaţie şi-L reprezintă pe Dumnezeu poate să nu aibă nici un sens pentru alta. E un adevăr ca propoziţia „Cred în Dumnezeu” nu are un sens obiectiv în sine, ci, ca orice altă afirmaţie, are sens doar într-un anumit context, când e făcută de o anumită comunitate. […]”,spune autoarea Karen Armstrong.

Cartea nu este o înşiruire de date istorice, nici o interpretare a evanghelilor, doar o strălucită şi armonioasă pictogramă a felului în care oamenii s-au raportat, din punct de vedere cultural, la Dumnezeu, fie că vorbim de creştini sau alte religii.
„Istoria lui Dumnezeu” este structurată pe 11 capitole distincte, iar căutarea lui Dumnezeu începe încă din capitolul I – „La începuturi”. În cei 4.000 de ani de căutare a lui Dumnezeu, autoarea Îl găseşte în cea mai veche civilizaţie de pe Terra, şi anume, în Sumer – aici începe Începutul. Aici fiinţele omeneşti au vorbit de un Dumnezeu al tuturor lucrurilor, cârmuitorul cerului şi al pământului. Nu era reprezentat prin imagini şi nu exista un templu sau preoţi care să îl slujească – era prea sus pentru a fi cuprins într-un cult orânduit de oameni, dar încetul cu încetul a intrat în conştiinţa acestora.
Karen Armstrong, un reputat istoric al religiilor, membră a Societăţii Regale de Literatură, s-a născut la 14 noiembrie 1944 în Anglia. La 16 ani s-a călugărit în cadrul ordinului catolic.După absolvirea studiilor universitare a început un doctorat de filosofie, dar pe care nu l-a putut finaliza, îmbolnăvindu-se de epilepsie. Karen Armstrong a părăsit viaţa monahală după 7 ani de chin interior, având credinţa puternic zdruncinată.
Autor: Karen Armstrong
Editura: Nemira
An apariţie: 2009
Număr de pagini: 512

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here