Cartea săptămânii – Fecioara încătuşată

1003
fecioaraDe o sinceritate brutală şi controversată, Fecioara încătuşată este o declaraţie de război pentru emanciparea femeilor musulmane de sub presiunea culturală şi religioasă, şi de sub cultul virginităţii.
Este o chemare la gândire limpede şi iluminare. Dar, în acelaţi timp, este povestea unei femei curajoase, care s-a opus tuturor celor care au încercat s-o forţeze să accepte o viaţă de femeie musulmană tipică. Născută în Somalia anului 1969, Ayaan Hirsi Ali este fiica unui dizident politic împotriva regimului autoritar al lui Syad Barre.

Crescută într-un mediu religios riguros, Ayaan îşi petrece copilăria însoţind periplul familiei sale prin Arabia Saudită şi Kenya. În 1992, forţată de familie să se căsătorească cu un văr din Canada ea reuşeşte să ceară azil politic în Olanda unde va deveni un ilustru promotor al reformării Islamului şi emancipării femeii musulmane. Cu un master în ştiinte politice la Universitatea din Leiden şi cu un loc în Parlamentul olandez figura ei nu poate să nu accentueze vocaţia de militant social. Cartea aduce o acuză specială centrelor care adăpostesc femeile musulmane maltratate de familie. În loc să le ajute să se califice profesional pentru a deveni independente financiar, aceste centre, se ocupă mai degrabă cu împăcarea dintre fugară şi familia sa. Cărţii nu îi lipseşte şi un ghid pentru fetele care doresc să-şi părăsească familia musulmană pentru a se integra în societatea laică. În ochii musulmanilor, Ayaan Hirsi Ali a comis o ofensă impardonabilă: a luat în serios principiile democratice. Cea care s-a revoltat împotriva barbariei a fost ea însăşi acuzată că ar fi barbara.

„Am părăsit lumea credinţei, a mutilărilor genitale şi a căsătoriei pentru o lume a raţiunii şi emancipării sexuale. După ce am făcut această călătorie, ştiu că una dintre aceste lumi pur şi simplu este mai bună decât cealaltă. Nu pentru tehnologia ei, ci prin valorile ei fundamentale” – scrie autoarea în autobiografia ei.
Fecioara încătuşată sau povestea unui scenariu pentru care (merită să) mori
Ayaan Hirsi Ali este şi scenarista filmului Supunerea, în care pune sub semnul întrebării relaţia cu Dumnezeu, văzută prin ochii a cinci femei musulmane. Fecioara încătuşată, cuprinde textul filmului „Supunerea” şi alte eseuri, colecţie denumită de autoare „Proclamaţia de Independenţă a femeilor islamiste”. Filmul a fost regizat de olandezul Theo Van Gogh, ucis pe 2 noiembrie 2004 de Mohammed Bouyeri, un fundamentalist islamic, ca reacţie la mesajul documentarului. După ce l-a împuscat şi l-a înjunghiat de mai multe ori, i-a înfipt cu cuţitul în piept un bilet în care o ameninţă cu moartea pe Ayaan Hirsi Ali.
Alexandra Apostol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here