Carne de vită infestată cu E.coli, descoperită la un supermarket din Târgu-Jiu

627

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au descoperit cantităţi de carne de vită expusă la comercializare şi infestată cu bacteria E.coli.

După pozitivarea analizelor privind posibila infectare cu bacteria E.coli din probele recoltate de la diverse unităţi de comercializare din judeţ, DSVSA Gorj a raportat că într-un supermarket din Piaţa Centrală a municipiului Târgu-Jiu s-a vândut carne de vită cu această bacterie periculoasă pentru oameni. În urma verificărilor, doar două kilograme de carne au fost retrase de la comercializare din respectivul magazin, deşi alte două kilograme ajunseseră deja pe mesele gorjenilor. Din fericire, nu au fost raportate până în prezent simptome ale celor care au consumat carnea cu pricina. “După ce ne-a venit rezultatul, deja termenul de valabilitate al cărnii expirase. Când noi ne-am deplasat la faţa locului după ce ne venise buletinul de analize, n-am găsit mai nimic la comercializare pentru că deja se vânduse. Practic, două kilograme de carne tocată a fost consumată de către cumpărători, dar nu avem niciun semnal că cineva s-ar fi îmbolnăvit”, a declarat Nicolae Călescu, şeful DSVSA Gorj.
Anunţul privind prezenţa E.coli la unitatea din Gorj a fost dat, ieri, de către ANSVSA care a raportat că în perioada 3-14 octombrie a depistat prezenţa Escherichia Coli (E.coli) la 10 probe prelevate dintr-un supermarket din Gorj şi trei abatoare din Vâlcea, Sibiu, Timiş. Este vorba despre o probă recoltată din produsul carne tocată vită, supermarket, judeţ Gorj, de 3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie) dintr-un abator din judeţul Vâlcea, de alte 3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie) dintr-un abator din judeţul Sibiu şi 3 probe rezultate de pe suprafaţa carcasei de ovine (test de sanitaţie) dintr-un alt abator din judeţul Timiş,

Alte unităţi de comerţ, sancţionate săptămâna trecută
În cursul săptămânii trecute, echipele de inspectori ale DSVSA Gorj au efectuat inspecţii, controale tematice şi fizice în sectorul alimentar şi al sănătăţii animalelor, în unităţi supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor situate în localităţile: Ciuperceni, Godineşti, Peştişani, Runcu, Teleşti, Motru, Mătăsari, Bolboşi, Slivileşti, Bumbeşti-Jiu, Drăguţeşti, Dăneşti, Târgu-Cărbunești, Ţicleni, Baia de Fier, Bumbești-Pițic, Polovragi, Bustuchin, Roșia-de-Amaradia, Târgu-Logrești, Berlești. Controalele au fost demarate în vederea verificării conformităţii cu cerinţele legislaţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare, în toate etapele de recepţie, manipulare, depozitare, prelucrare primară, preparare, procesare, desfacere, transport şi valorificare a produselor alimentare, precum şi în domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor.
“În timpul controalelor organizate în această perioadă au fost constatate abateri de la respectarea legislaţiei sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, care au fost sancţionate prin aplicarea a 5 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 5.900 de lei, conform H.G. nr. 984/2005, cu modificările şi completările ulterioare: 3 amenzi de 600 de lei la 3 exploataţii non-profesionale din Peştişani pentru absenţa registrului de exploataţie; o amendă de 3.500 de lei la un magazin apicol din Târgu-Jiu pentru comercializarea produselor medicinale fără autorizaţie sanitară-veterinară; o amendă de 600 de lei la un magazin alimentar din Târgu-Jiu pentru depozitarea produselor alimentare neprotejate în fața magazinului, direct pe paviment”, a declarat directorul executiv al DSVSA Gorj, Nicolae Călescu.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here