Cârnaţii şi salamul sunt nocivi?

516

carnatiCompoziţia cârnaţilor şi a salamului e formată cam din aceleaşi ingrediente. Fac parte din alimentele care sunt dăunătoare sănătăţii, la fel ca şi parizerul şi pateul.

Din compoziţia lor fac parte nitrit sau/şi nitrat de sodiu, monoglutamat de sodiu şi carmin (acid carminic, E120). Carminul (colorant roşu) este într-o proporţie mai mare decât în parizer, de exemplu, fiind destul de periculos. Carminul este neurotoxic, declanşând anumite boli cum ar fi Alzheimer şi Parkinson.

În ceea ce priveşte nutrienţii, există un dezechilibru creat de grăsimile saturate care se găsesc în proporţie destul de mare în raport cu proteinele care sunt destul de puţine. Salamul şi cârnaţii nu conţin colagen foarte mult, dar în schimb o mare pondere o deţin grăsimile, care sunt dăunătoare organismului.

Un alt dezavantaj al salamurilor dar mai cu seamă al cârnaţilor este afumarea, care nu face altceva decât să aducă produselor alte substanţe toxice (plus aditivii). Produsele afumate fac destul rău ficatului, inimii şi rinichilor.

De aceea salamul şi cârnaţii afumaţi au un potenţial cancerigen destul de mare.

Cârnaţii mai sunt consideraţi nesănătoşi, în comparaţie cu alte produse din carne şi datorită faptului că înainte de a ajunge pe farfuria noastră ei trebuie prăjiţi. Prin prăjire se eliberează acele grăsimi trans, care sunt mai dăunătoare decât cele saturate. Cârnaţii devin în acest mod un amestec de grăsimi saturate şi grăsimi trans, care afectează destul de mult sistemul cardiovascular.

Deci, cârnaţii afumaţi sunt cancerigeni datorită următoarei combinaţii: aditivi cancerigeni, grăsimi saturate, grăsimi trans, la care se adaugă toxinele eliberate în urma afumării.

Recomandarea ar fi să anulaţi din alimentaţie atât cârnaţii, cât şi salamul. Cârnaţii sunt mai dăunători decât salamul, dar ar trebui să se renunţe la ambele sortimente.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here